KÖZÉLET

Nyílik a Hajógyári-sziget és a Római-part


Boldogok a kutyások!

Október 10-én, csütörtökön megnyitják az óbudai Hajógyári-szigetet és a Római-partot is, amelyeket még szeptember közepén, néhány nappal a Duna budapesti tetőzése előtt zárt le a rendőrség.

Ahogy Karácsony Gergely egy szeptember 18-i videójában elmondta, a szigeten nem védekeztek, mert

ott egy ártéri galériaerdő van.

Ezt Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek igazgatója annyival egészítette még ki, hogy a Hajógyári-sziget eleve „nem mentett területnek minősül”, és hogy az ottani védekezés centikkel emelné meg a vízszintet a főváros más területein, ezt pedig nyilván nem szerették volna.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai egyébként 9 hajléktalant és 5 kutyát hozott ki a szigetről a tetőzés előtt.

A folyó szeptember 21-én éjjel tetőzött, és egy-két nappal később vissza is húzódott a medrébe,

a Hajógyári-szigeten, a Nagyrétet például egyáltalán nem érte víz,

a belvíz viszont több helyen is följött, úgyhogy annak a visszahúzódását is meg kellett várni, valamint, hogy a Főkert munkatársai itt is végezzenek a fák átvizsgálásával.

Ahogyan a Margitszigeten, itt is fennállt a veszélye annak, hogy az árvíz, esőzések, talajvíz és belvíz miatt egyes fák kidőlhetnek. Jó hírünk van: a kollégák mindent rendben találtak, balesetveszélyes helyszínt nem találtak” – jelentette be október 9-i posztjában Karácsony Gergely. 

A kutyásokat most arra figyelmeztetik, hogy elképzelhető, hogy vaddisznók vannak a szigeten, úgyhogy csak óvatosan engedjék el az állatokat, valamint, hogy továbbra is érdemes vigyázni a mélyebben fekvő, fás területekkel, azaz a galériaerdőkkel.

Megkérték őket arra is, hogy legyenek tekintettel a helyi cicaközösség tagjaira is, akik az áradást a szigeten vészelték át, és mostanra valószínűleg megszokták, hogy a sziget többnyire az övék, és senki nem zavarja őket.

A főpolgármester posztjából kiderült, hogy lezárult a helyreállítás a Római-parton is: egyetlen nyárfa marad kordon mögött, de ettől eltekintve október 10-én

visszakapják a budapestiek a folyópartot is.

Kiemelt kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség