KÖZÉLET

Őrjárat a 14-es villamoson


Rendőrjárőrök, jegyellenőrök és fővárosi rendészek ellenőrizték október 10-én a 14-es villamos utasait, a megállókat, valamint azok környezetét.

A Budapesti Közlekedési Központ az állami szervezetekkel és a fővárosi cégekkel közösen kiemelten kezeli a közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, amely közös ellenőrzési akciókban ölt testet. Október 3-án a társaság a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal közösen a 4-es és a 6-os villamosok vonalán ellenőrizték az utasokat, az állomásokat, valamint azok környezetét, egy héttel később pedig hasonlóképp történt a 14-es villamossal kapcsolatosan: az utasokat, a villamosok megállóit és azok környezetét ellenőrizték, beleértve a Lehel tér metróállomás kijáratát is.

A BKK közleménye szerint a csütörtöki összehangolt akcióban az ellenőrök BKK-ellenőrök műszakonként 4-4 csoportban dolgozva ellenőrizték az utazási jogosultságot, kiszűrték a szabálytalankodókat; a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai fokozott figyelmet fordítottak a kijelölt villamosokra és azok környezetére.

A rendőrök a járműveken és a megállókban nem tapasztaltak jogsértést. A járat vonala mentén  ellenőrizték a közlekedési szabályok betartását is, és ennek során három autóssal szemben szabálysértési feljelentést alkalmaztak, egy sofőrrel szemben pedig helyszíni bírságot szabtak ki buszsáv jogosulatlan használata miatt. Emellett a járőrök helyszíni bírságot szabtak ki egy szabálytalan gyalogossal, valamint köztisztasági szabálysértés miatt egy másik járókelővel szemben is.

Összeségében elmondható, hogy az akció kevésbé volt mozgalmas, mint az egy héttel korábbi a nagykörúti villamosok vonalán. A rendőrök október 3-án, a Blaha Lujza téri villamosmegállóban elfogtak egy lopás miatt körözött férfit, majd előállítottak egy román állampolgárt, mert egy körözött mobiltelefon volt nála.

Kiemelt kép: BKK/Nyírő Simon