KULTÚRA

Komposztáló óvodások Budapesten


A Fővárosi Önkormányzat programja a Közösségi Költségvetés keretein belül valósul meg, komposztkeretek és magaságyások mellé komposztálási alapismereteket nyújt a fővárosi óvodáknak.

Október 16-án van az Élelmezési Világnap, és ez jó alkalom arra, hogy újra felhívjuk a figyelmet az élelmiszerpazarlással is járó modern életvitelünkre, figyelmet irányítsunk az újrahasznosítás, a hulladékfeldolgozás és a fenntarthatóság fontosságára. A lakossági szemléletformálást nem lehet elég korán kezdeni, egyáltalán nem korai az új ismeretekre fogékony gyerekek és fiatalok körében elkezdeni.

Teljeskörű csomaggal várják a jelentkezőket

Pályázat útján kerülnek kiválasztásra azok a fővárosi illetőségű óvodák, amelyek Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával komposztálókat, azaz komposztkereteket, komposztládákat, továbbá magaságyásokat szerezhetnek be, amelyek segítségével a komposztálás kultúráját elősegítendő környezeti ismeretterjesztő programot indíthatnak az óvodás gyermekek számára. A támogatás célja, hogy

komposztálók és magaságyások beszerzésének támogatásán keresztül elősegítse a szerves anyagok körforgásával, a biológiailag lebontható hulladékok komposztálásával kapcsolatos ismeretek átadását a fővárosi óvodák, óvóda-pedagógusok és rajtuk keresztül a gyermekek részére, erősítve ezáltal a komposztálás kultúráját.

komposztáló
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A nyertes pályázónak biztosítania kell 1 fő óvópedagógus részvételét a Fővárosi Önkormányzat által szervezett komposztálásról, biokertészkedésről, azokkal kapcsolatos jó gyakorlatokról szóló ismeretterjesztő képzésen. Ezután a képzésen résztvevő óvópedagógus, mint komposztmester fogja átadni a képzésen megszerzett tudást, tapasztalatot és információkat az óvodába járó gyermekeknek, a szülőknek, óvópedagógus kollégáinak.

Képzést tartottak a Városházán

A Közösségi Költségvetés keretében meghirdetett komposztkeret és magaságyások pályázaton nyert óvodáknak hétfőn módszertani képzést tartottak a helyes komposztálásról és biokertészkedésről. A képzésen szó esett az óvodai biokertészkedésről és ennek pedagógiai jelentőségéről, valamint a komposztálás hulladékgazdálkodási értelméről és módszertanáról. A Főváros Klíma- és Környezetügyi Főosztályának munkatársai bemutatták a közösségi komposztálás eddig kiépült rendszerét a fővárosban, és arról is beszéltek, hogy milyen károkat okoznánk, ha komposztálás helyett a biohulladékokat elégetnénk. Az oktatáson résztvevők írásos segédanyagot is kaptak.

komposztáló
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A komposzt és magaságyás pályázatra továbbra is várják az óvodák jelentkezését, amire itt lehet jelentkezni.