KULTÚRA

Négy és félezer négyzetméteren újultak meg közterületek és zöldfelületek


A XIII. kerületben a választások után sem állt meg az élet.

Befejeződött a Visegrádi köz átalakítása. A korábban is pihenésre szolgáló, de

idővel fényét vesztett terület két ütemben alakult át.

Ahogy a kerületi lap írja, a 13. kerületi önkormányzat öt éve döntött úgy, hogy megújítja a Véső utca és a Visegrádi köz közötti közterület és zöldfelület. Még abban az évben, 2019-ben elkészült az átalakítás koncepcióterve.

Ezt követően lakossági fórumok elé került a javaslat, majd a civil vélemények beépítése után elkészült a kiviteli terv is.

Az első ütemben a Visegrádi utca 91. és 93. közötti, összesen

2000 négyzetméternyi terület újult meg.

A pihenőtér gyakorlatilag három egymásba metsző kör alakú terecske együttese lett. A legforgalmasabb közlekedési irányok szerint járdafelület is épült.

A lakóknak hét pihenőszéket, három padot, egy ivókutat és három hulladékgyűjtőt helyeztek ki.

XIII.
Kép: Tóth József/facebook

 

A területen 320 négyzetméteren cserjefelületet, 180 négyzetméteren pedig talajtakaró felületet alakítottak ki. A területet tovább díszíti a 640 négyzetméternyi virágos rét. A beültetéseket kiemelendő létesült még 630 négyzetméternyi gyepfelület is.

Az így megújult biológiailag aktív pihenőtér

a „Mélázó kert” fantázianevet kapta.

A 2024. szeptember 23-án átadott második ütemben a Véső utca 4., a Visegrádi utca és a Visegrádi köz közti

2500 négyzetméteres terület alakult át.

A munkák keretében a megújult pihenőtéren a legforgalmasabb közlekedési irányok szerint kijelölt járdafelület épült. A lakók számára öt kültéri fitneszeszközt, tizenkét ülőbútort, egy ivókutat és hét hulladékgyűjtőt helyeztek el.

Emellett 485 négyzetméteren 2400 cserje ültetésével örökzöld cserjefelületet létesítettek, további 800 négyzetméteren talajtakaró felületet alakítottak ki 8800 évelő és díszfű telepítésével.

XIII.
Kép: Tóth József/facebook

 

A környéken az utóbbi három évben három nagyobb közterületi fejlesztés volt: 2024 tavaszán átfogóan újult meg a Dráva park. Előtte, 2023-ban a vizafogói udvaros házak belső terei váltottak arculatot, 2022-ben pedig a Vizafogó parkot építették meg.

A kerületben a választás után sem állt meg az élet,

ahogy az Énbudapestem is beszámolt róla, szeptember 16-én, az angyalföldi Országbíró lakótelepen pihenőparkot és közösségi kertet adtak át. Utóbbira akkora túljelentkezés volt, hogy közjegyzői sorsolással kellett kiválasztani a nyerteseket.

(Kiemelt kép: Tóth József/facebook)