STÍLUS

A magyar ipar büszkesége újra ragyog


Nyílt napot rendezett szeptember 28-án a BKV, az esemény fénypontja az Ikarus 60T típusú troli megjelenése volt. Ezt a járművet 1952-1957 között gyártották.

A BKV aktuális nyílt napját a BKV Trolibusz Divíziója rendezte, a helyszíne pedig a Zách utcai járműtelep volt, ahol meg lehetett nézni a troli-szerelőműhelyt, de ki lehetett próbálni azt is, hogyan kell kereket cserélni, felrakni az áramszedőket vagy áramkört építeni. Tesztvezetés is volt. A legnagyobb szenzációt azonban a BKV nosztalgiaflottájának új járműve, az Ikarus 60T jelentette. Ennek eredtünk a nyomába.

Trolit a születésnapra

Az Ikarus 60-as autóbusz nyomán készített troli 1952-ben jelent meg a pesti utcákon, és a propaganda azonnal a hazai ipar büszkeségének kiáltotta ki. Volt ebben némi ellentmondás, ugyanis a jármű elektronikája nem saját fejlesztés volt, hanem szovjet minta alapján készült, sőt elsőként konkrétan egy orosz – MTB 82-es troliba való – berendezést szereltek az Ikarus járműbe. 

Ikarus
Kép: Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből/oldikarus.hu

Az Ikarus 60T típusjellel forgalomba kerülő trolibusz rekordidő alatt készült el. 1951 végén, az Országos Tervhivatalban arról döntöttek,, hogy az Ikarus gyárban „kísérletezzék ki”, hogyan lehet a legegyszerűbben trolikat gyártani. „Komoly alapra támaszkodott ez a javaslat, hiszen a Szovjetunió nemcsak trolibuszokat küldött, hanem rendelkezésünkre bocsátotta a gyártás dokumentációs anyagát is” – írta a Világosság című lap 1952. január 9-én, amely beszámolt arról is, hogy a kísérletek már zajlanak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet Ikarus 60-asba beépíteni a szovjet trolik elektromos berendezését.

A cél megvalósítása érdekében az Ikarus gyárban tizennégy tagú ún. komplexbrigád alakult. „A feladat nem volt olyan egyszerű, mint amilyennek az első pillanatban tűnik. A trolibusz egyik része nagyjából azonos az autóbusszal, a másik – az erőátviteli és az erőforrás része – azonban természetesen más. Ha sikerül az »Ikarus 60« típusból kiindulva, az autóbuszhoz hasonló trolibuszt építeni, ez azt jelenti, hogy a szériagyártás nem lesz olyan költséges, mert az »Ikarus 60« gyártásával együtt folyhat majd a troli gyártása is” – jegyezte meg a Világosság riportere,  hozzátéve, hogy a brigád 1952. december 21-re vállalta a váz elkészítését”. Sztálin születésnapjára.

Utasok a buszért

Azonban a következő hetekben felgyorsultak az események. Február 6-án már arról számolt be a sajtó, hogy befejeződtek a troli szerelési munkálatai, és a jármű próbaútra indult. „Ha a próbautak sikerrel járnak, az első trolibusz véglegesen forgalomba áll és a jövő évben megkezdhetik a Ganz Villamossági Gyárban és az Ikarus-gyárban a magyar  trolibuszok sorozatgyártását” – közölte a Ikarus. Ráadásul a későbbi próbameneteken nemcsak a szakemberek, hanem hétköznapi utasok is részt vehettek. És akadtak olyanok is, akik nem voltak elragadtatva. De még így is meglepő, hogy egy olyan időszakban, amikor szinte kizárólag dicshimnuszokat lehetett olvasni a termelésről, májusban megjelenhetett egy panaszos írás az új Ikarusról. „Kíváncsian szálltam be és rögtön megállapítottam, hogy belső berendezése olyan, mint a nálunk sorozatban futó autóbusz-típusoké – azok minden hibájával. A pesti autóbusznak ugyanis sok hibája van. A lapos, áramvonalas megoldás nem törődik az utasok kényelmével, valahogy úgy néz ki, hogy nem a busz van az utasokért, hanem az utasok a buszért.

Ikarus
Kép: Keveházi János/Fortepan

A pesti autóbusz szűk, sötét, levegőtlen, különösen a nyári napokon rendkívül fülledt. Minthogy a magyar troli ugyanolyan, mint az autóbusz, a fentiek rá is vonatkoznak” – írta az Esti Budapest munkáslevelezője, Bógner Gyula, a Mélyfúró Berendezések Gyára dolgozója, aki az javasolta, hogy húsz centiméterrel „magasítsák meg” a buszt, vagy „süllyesszék a padló szintjét” az alváz áttervezésével. „Azért vetem mindezt fel, mert azt olvastam, hogy kísérleti típusról van szó és a közönség véleményét is kikérik” – jegyezte meg az utas, bár valószínű, hogy reklamációja azért kaphatott publicitást, mert azt azért odabiggyesztette: „Az én tapasztalatom szerint a szovjet trolibusz sokkal kellemesebb, levegős és tetszetős.”

Pótkocsis, csuklós, szoftveres

Bógner Gyula javaslatait nem vették figyelembe az Ikarusnál, ahol további hét trolibuszt gyártottak 1952-ben. A prototípustól eltérően ezeknek már nem szovjet, hanem szovjet licenc alapján készült magyar hajtása volt, bár a kapcsoló készülékek mindig Moszkvából érkeztek. Ami pedig a terveket illeti, történt egy kis módosítás. Mivel az első Ikarus trolik már Sztálin születésnapja előtt elkészültek, az nagy alkalomra mást találtak ki: 1952. december 21-én, a két hónappal korábban átadott Thököly út/Hungária körút–MÁV kórház között közlekedő 72-es troli vonalát meghosszabbították a Nyugati pályaudvarig. A járaton természetesen a nyolc meglévő Ikarus 60T közlekedett.

A kilencedik azonban csak egy évvel később, 1953 decemberében készült, a késésben közrejáthatszott az Ikarus kapacitáshiány mellett az, hogy ebben a járműben már csak magyar gyártású alkatrészek voltak. De ezt követően nagy lendületet vett a gyártás, 1957-ig összesen 157 Ikarus 60T troli készült. Amelyekhez 1960-tól olykor pótkocsit is akasztottak, 1962-ben elkészítették a csuklós változatát is.  Ebből a négy tengelyes prototípus mellett ötvenhárom háromtengelyes kocsik készült. A pótkocsikat, illetve a csuklós trolikat nem az Ikarus gyártotta; a pótkocsik a székesfehérvári Általános Mechanikai Gyárban, a csuklósok a Fővárosi Autóbusz Üzem főműhelyében készültek régi járművek felhasználásával.

Ikarus
Kép: BKV

Az Ikarus 60T típust a hatvanas évek végétől fokozatosan vonták ki a forgalomból, a szólóbuszok 1975-ig, a csuklósok 1976-ig közlekedtek. Noha egy csuklós járművet félreállítottak muzeális célból, 1983-ban azt is szétbontották… Ennek tükrében majdnem ötven évet kellett várni arra az Ikarus 60T-re, amelynek felújítását most fejezte be a BKV. és amelyet szeptember 28-án mutattak be a BKV nyílt napján – méghozzó pótkocsival. A troli visszakapta eredeti fényezését, belső tere is a korabeli állapotot tükrözi, de a BKV közleménye szerint „a retró külcsín alatt már egy modern, szoftveres vezérlés rejtőzik”.