KULTÚRA

Budapest hétmérföldes csizmával előzte be a top európai egyetemi városokat


A külföldi diákok szerint a magyar főváros biztonságos, de az éjszakai életen túl a kávézók és a könyvtárak száma, valamint a tömegközlekedés magas minősége is döntő szempontnak bizonyult. És van még egy magyar meglepetés!

Van egy nemzetközi szervezet, ami felsőoktatási intézményekről, lehetőségekről, kampuszokról gyűjt adatokat kommentek, vélemények, pontozások formájában, hogy ezeket összesítve rendszerezze, és különböző szempontok szerint azokat közzé is tegye, mindeneknek okulására. A Campus Advisor végső célja ugyanis az, hogy minél jobban segítse a jövő diákjait a számukra legjobb pályaválasztási döntések meghozatalában.

Legfrissebb toplistájuk az egyszerre tanulni és szórakozni vágyó diákok szempontjai alapján állította sorrendbe az európai városokat. 

2024.05.11.
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség
 

Egyetlen tized, 

A városok összehasonlításakor olyan faktorokat vizsgáltak, mint az adott helyszín tömegközlekedése, biztonsága, kulturális sokszínűsége, éjszakai élete és felszereltsége, valamint a rendelkezésre álló szolgáltatásai. Maximálisan 100 pontot lehetett gyűjteni városonként, amit nem ugrott meg egyetlen úticél sem.

  • Prága (Csehország) 87.3 ponttal került a lista 1. helyére,
  • Heidelberg (Németország) 86.7 ponttal a 2. helyen futott be,
  • Galway (Írország) pedig 86,2 ponttal érte el a lista 3. helyét,

de a következő város még ezeknél is szorosabbra hozta a befutót, és végül mindössze egyetlen tizednyi pontkülönbség miatt csúszott le a dobogóról:

Budapest a tanulni és szórakozni is vágyó diákok szempontjai alapján 86,1 ponttal a 4. legjobb hely lett egész Európában.

Volt olyan alkategória, amiben a magyar fővárost többre értékelték Prágánál – a kutatás szerint Budapest a kulturális sokszínűsége miatt szerethetőbbnek és valamivel olcsóbbnak is bizonyul, ami tényleg érzékeny szempont, ugyanis a legkevesebbet, 78.2 pontot a megélhetési költségekről szóló alkategóriában értük el. A forint inflációja nyilvánvalóan megtette a hatását.

2024.05.04.
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség

 

A toplistára egyébként még egy magyar város felkerült, összesítésben a 14. helyen végzett, de a megélhetési költségek alkategóriában elhozta az 1. helyet,

vagyis 17 ezer diák szavazatai alapján 2024-ben Pécs lett egész Európa legjobb ár-érték arányú diákvárosa.

Van olyan város, ahol az élet drága, Párizs vagy Zürich ebben nyilván Budapest mögött végzett, az éjszakai élet vonatkozásában pedig Amsterdam és Dublin kapott kevesebb szavazatot, mint mi. Ugyanebben a kategóriában Newcastle városát előrébb helyezték a magyar fővárosnál, viszont kevésbé találták azt biztonságosnak – a városok sorrendje tehát komplex, egymással szorosan összefüggő szempontok rendszereként értelmezhető csak. 

A teljes lista itt tekinthető meg.

(Kiemelt kép: Erdős Dénes/Képszerkesztőség)