KULTÚRA

Kispest nem hagyja magát, ha közösségi kertekről van szó


A XIX. kerület az idők során afféle "közösségikert-nagyhatalommá" vált, és úgy tűnik, hogy nem is hajlandó erről lemondani.

Immár az ötödik közterületen létrehozott közösségi kertet adták át szeptember 20-án, Kispesten.

A Toldy és a Kazinczy utcák közötti kertkialakítása 2024 tavaszán kezdődött. Ahogy a kerületi lap írja, a kutyafuttató melletti 750 négyzetméteres, elkerített területen

  • huszonöt 6-6 négyzetméteres ágyást, 
  • egy 20 négyzetméteres fűszerkertet és
  • egy kétszáz négyzetméteres közösségi teret hoztak létre az új közösségi kert kertészei számára.

A megnyitón Gajda Péter polgármester büszkén emlékeztette a jelenlévőket, hogy az elmúlt, több mint tíz évben

Kispest közösségikert-nagyhatalommá vált,

itt nyílt ugyanis a város, de talán az egész ország első közterületen kialakított közösségi kertje 2012-ben, az Első Kis-Pesti Kert, a most átadott Toldy Kert már az ötödik.

Közösségi
Kép: kispest.hu

 

Gajda elmondta, hogy az volt az elképzelés, hogy olyan kert jöjjön létre lakótelepi környezetben, amelyben a környéken élők zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket tudnak termelni, és ami valódi közösséggé kovácsolja a környékbelieket.

Mint magyarázta, az eltelt 12 év bizonyította a kertek jelentőségét,

az emberek jól érzik magukat ezekben,

kertészkednek, közös programokat szerveznek.

A közösségi kertek ötletgazdája is köszönetet mondott mindenkinek, aki az ötödik közösségi kert létrejöttében közreműködött. Rosta Gábor arról beszélt, hogy ez a kert a második évtől lesz igazán izgalmas, a növények életben tartása után jövőre már virágok is lesznek majd, és futónövények kerülnek a kerítésre.

Közösségi
Kép: kispest.hu

 

A közösségi kertek iránt, ahogy ebből a cikkünkből is kiderül, folyamatosan nő a kereslet, az angyalföldi Országbíró lakótelep új közösségi kertjének esetében például akkora túljelentkezés volt, hogy

közjegyzői sorsolással kellett kiválasztani a nyerteseket.

"Bár a kertészkedés alapvetően tél végi, tavasz eleji munka, még most, ősszel is lehet olyan növényeket vetni, telepíteni, amelyek akár idén vagy évelőként a következő évben hozhatnak termést" - írta akkor az önkormányzat.

Ilyen a sárgarépa, a petrezselyem, a vöröshagyma, a fejes saláta, a rukkola, a karalábé, a spenót, a sóska, a brokkoli, a kel, a káposzta, a hónapos retek és az évelő fűszernövények.

(Kiemelt kép: kispest.hu)