KULTÚRA

Milyen nevet kapjon Rákospalota főtere?


A XV. kerületi önkormányzat lezárta a Kossuth-szobor mögötti terület elnevezéséről szóló ötletbörzét, sőt három névre leszűkítették a listát. Most várják a szavazatokat, melyik legyen a győztes.

Ahogy az Énbudapestem is megírta, Rákospalota szeptember 17-én hirdetett ötletpályázatot a Kossuth-szobor mögötti terület, azaz a Fő út és a Széchenyi tér közötti terület elnevezésére. 

Olyan javaslatokat vártak, amelyek

leginkább tükrözik a rákospalotai identitást.

Az Énbudapestem is érdeklődéssel várta, hogy mely javaslatokat találja a polgármester és a városgazdálkodás vezetősege a legjobbaknak.

A várakozás most véget ért, a három legjobb névjavaslat a következő:

  • Palota park,
  • Rétes kert,
  • Palotagyöngye lettek. 

Az önkormányzat a szavazatokat szeptember 30-ig várja ezen a linken. A legtöbb szavazatot kapó névjavaslat ötletadóját nemcsak az a dicsőség éri, hogy ő nevezhette el parkot, de még értékes ajándékcsomagban is részesül.

Ahogy korábban írtuk, a polgármester 2023. május 10-én nyújtott be előterjesztést a Fő út és a Széchenyi tér közötti terület fejlesztésének tervezési programjáról. A fejlesztés célterülete a kerület városközponti részén, a két tér közötti, Kossuth-szobor mögött elhelyezkedő, két önkormányzati tulajdonú földrészlet, amelyeknek

az összterülete 4860 négyzetméter.

A tervben számolnak egy szökőkút és egy párásító kiépítésével, egy hellyel, ahová a téli jégpálya kerül, egy 70 négyzetméter alapterületű, zöldtetős, télen-nyáron működtethető kávézó telepítésével; a hozzá tartozó famintázatú kültéri burkolat (terasz) kialakításával, valamint napvitorlákkal, napágyakkal.

Mindennek a költsége körülbelül

nettó 32,9 millió forint, azaz bruttó 41,8 millió forint.

A parkkal kapcsolatos érdekes vitáról ebben a cikkben olvashat bővebben.