KÖZÉLET

Megkezdik a Római-parti hullámtérről a homokzsákok begyűjtését


Az árvíz következtében keletkezett iszap fertőzésveszélyes.

A kerületi önkormányzat arra kéri az érintett tulajdonosokat, hogy a homokzsákokat lehetőség szerint a keresztutcák Duna felőli végébe (a Kossuth Lajos üdülőpart felőli végéből) hordják ki szeptember 26. és szeptember 29. között.

A homokot a zsákokból ne öntsék ki, zsákkal együtt vigyék ki a gyűjtőpontokra.

Lehetőség szerint burkolt felületre tegyék a zsákokat olyan módon, hogy a munkagépek közlekedni, hozzáférni tudjanak. Ezzel nagyban megkönnyíthetik a rakodást, és mindennek köszönhetően gyorsabban haladhat a környék rendbetétele.

Az önkormányzat szerződött partnere szeptember 30-án, hétfőn elkezdi a homokzsákok ütemezett elszállítását, ezért arra kéri az érintetteket, hogy szeptember 29-i határidőt tartsák be, mert ezt követően

az önkormányzatnak nem áll módjában a magánterületeken maradó homokzsákokat elszállíttatni,

így azt a tulajdonosoknak önerőből kell megoldaniuk.

A homokzsákok elszállítását követően folyamatosan végzik majd a hullámtér kerületi önkormányzati kezelésben lévő közterületeinek takarítását és fertőtlenítését a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály által előírt módon és a célra megszabott fertőtlenítőszerekkel.

A fővárosi önkormányzat kezelésében lévő közterületek megtisztítását és fertőtlenítését (Nánási út és Királyok útja) a fővárosi önkormányzat folyamatosan végzi.

Az ingatlantulajdonosoknak tulajdonuk területén kell gondoskodniuk a takarításról és a fertőtlenítésről. Ennek módjáról és a vonatkozó törvényi előírásokról Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály összefoglalójában lehet részletes tájékoztatást olvasni.

Árvíz
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az árvíz után alkalmazott fertőtlenítési eljárásokról szóló széleskörű iránymutató a homokzsákokkal kapcsolatban azt írja, hogy

  • ha árvízzel nem érintkeztek, akkor a homokzsákokból a homokot vízzel nem átázott, száraz talajra kell kiüríteni. Az így összegyűjtött száraz homokot játszóterekhez, homokozókhoz felhasználni tilos, de építkezéseken felhasználható.
  • A kiürített, száraz homokzsákok élelmiszerek (burgonya, zöldségek, alma stb.) gyűjtésére, tárolására nem használhatók, hulladékgyűjtésre, építkezési törmelék gyűjtésére, illetve hasonló célokra azonban felhasználhatók.
  • Ha viszont érintkeztek árvízzel, akkor az átázott homokzsákok, illetve ezek tartalma fertőzési veszélyt jelentenek, ezért sem a kiürített zsákok, sem a kiürített homok közvetlenül nem használhatók fel! A homokot erre a célra kijelölt helyen kell összegyűjteni és csak a teljes kiszáradás után lehet építkezésekhez felhasználni. Játszótereken, homokozókban, egyéb olyan helyen, ahol a homok közvetlenül emberi bőrfelülettel érintkezik, a fertőzöttnek minősülő homokot alkalmazni tilos!
  • A kiürített homokzsákokat élelmiszerek (burgonya, zöldségek, alma stb.) gyűjtésére, tárolására felhasználni tilos! A kiszárított homokzsákok hulladékok, építési törmelékek gyűjtésére, tárolására alkalmazhatók.

Ahogy ebből is kikövetkeztethető, az árvíz által lerakott iszap fertőzésveszélyes. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hangsúlyozza, hogy árvíz idején

kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására.

Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen étkezés és ivás előtt. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz.

Ha a kézen látható szennyeződés van, elsősorban a fertőtlenítő hatású folyékony szappan alkalmazása ajánlott, írja a tájékoztató. Abban az esetben, ha víz nem áll rendelkezésre, valamint nincs látható szennyeződés a kézen, úgy az alkoholos kézfertőtlenítő szerek alkalmazása ajánlott. A kézfertőtlenítési idő a készítményektől függően 0,5-1,0 perc. Az alkalmazott készítmény használati utasításában előírt kézfertőtlenítési időt mindenkor be kell tartani.

Árvíz
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ahogy az Énbudapestem is megírta, az árvíz utáni munkálatok során csak a Fővárosi Csatornázási Műveknek

több mint 520 ezer homokzsákból és hatezer köbméter agyagból készült gátat kell visszabontani és elszállítani.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)