KÖZÉLET

Születésnapot és megnyert pereket ünnepel az Utcajogász


Az egyesület ingyen látja el olyan emberek jogi képviseletét, akikkel szemben nem csupán felperes, hanem vele együtt hatalmi pozíció vagy óriási pénzhegy is áll.

Fennállásának 14. évfordulójával együtt három nyertes pert is megünnepel az Utcajogász szeptember 27-én, pénteken, a Gólyában – derül ki az egyesület közleményéből. Az egyik pert a zuglói önkormányzat ellen, a másik kettőt pedig a Kincsem Park szürke házának ügyében nyerték meg.

Ahogy a közleményükben is írják, az előbbi esetben az Utcajogász egyik ügyfele a lakástörvény szabályai alapján jogosult volt elhunyt édesanyja határozatlan idejű lakásbérleti jogviszonyának folytatására. A törvényi szabályok és a bírói gyakorlat szerint ebben az esetben ugyanis a lakásban élő leszármazott az elhunyt bérlő helyébe lép,

ehhez nem szükséges az önkormányzat jóváhagyása vagy beleegyezése, sőt ilyen helyzetben új szerződést sem kell kötni.

Ám a zuglói önkormányzat a lakó ezen jogát nem ismerte el, lakáskiürítési pert indított ellene, majd miután elsőfokon kérelmét a bíróság elutasította, fellebbezett a döntés ellen.

A szeptember 23-i héten a törvényszék másodfokú ítélete is az Utcajogász ügyfelének adott igazat: a lakásbérleti szerződés tehát érvényes, így

a lakásból nem kell kiköltöznie.

Az Utcajogász másik két szeptemberi nyertes pere, mint említettük, a Kincsem Park szürke házához kötődik.

A több éve folyó eljárásokat a Kincsem Corner Zrt. indította a ház több lakója ellen, amikor megvásárolta az épületet egy száz százalékig állami tulajdonban álló cégtől. A bérlők – a lóversenypálya egykori dolgozói – valamikori alacsony fizetésük mellé, béren kívüli juttatásként kapták a lakások olcsó bérleti jogát, még a rendszerváltás előtt.

Az új tulajdonos aztán az addigi háromszorosára emelte a bérleti díjakat,

majd miután a lakók nem voltak hajlandók kifizetni az egyoldalúan meghatározott magas összegeket, peres eljárásokat indított ellenük. A lakókat az eljárásokban az Utcajogász képviseli, szeptemberben pedig két ügyben is az ő javukra döntött a bíróság.

Mint írják, az önkormányzati bérlők és a szürke ház lakóinak képviselete azért fontos, mert rámutat arra, hogy anyagi erőforrások hiányában

mennyire kiszolgáltatott lehet egy állampolgár

olyan perekben, ahol a másik fél egy hivatal vagy egy tőkeerős vállalkozó, akinek nem okoz nehézséget az ügyvédi költségek megfizetése.

Az ingyenes jogi képviselet teszi lehetővé, hogy egyenlő esélyekkel rendelkezhessenek azokban a jogvitákban, amelynek tétje egy olyan alapvető létszükséglet, mint a lakhatás.

Az egyesület a születésnapját a Gólyában tartja, lesz vitaszínház a lakhatásról, nyilvános beszélgetés és tapasztalatcsere a jogvédelemről más jogvédő civil szervezetek bevonásával, valamint koncertek. A szervezet tagjai nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt az eseményre.

A szervezet, ha valaki nem értesült volna még,

a Blaha Lujza téren működtet jogsegély-szolgálatot

minden péntek délután olyan ügyfelek számára, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy ügyvédet fogadjanak.

Mint itt is írták, 2010 óta több mint 700-szor jelentek meg a Blahán, és közel 1500 órát töltöttek ingyenes jogi tanácsadással az ügyfélfogadás ikonikus darabja, egy kempingasztal mellett.

Az Utcajogász szeptember elején toborzást hirdetett: olyan elkötelezett jogászok vagy joghallgatók jelentkezését várja, akik szeretnék tudásukat arra használni, hogy javítsanak a szegénységben élők lakhatási és szociális helyzetén.

(Kiemelt kép: Utcajogász Egyesület)