KÖZÉLET

Emléktáblát kapott a Normafán Sólyom László


Az egykori köztársasági elnököt Pokorni Zoltán, leköszönő polgármester is méltatta, holott Sólyom nem volt rajongója a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

Emléktáblát állított az XII. kerületi önkormányzat a 2023. október 8-án elhunyt dr. Sólyom László köztársasági elnök tiszteletére egykori lakóházánál, a Normafa út 39/c szám alatt.

Az önkormányzat beszámolója alapján a táblaavatáson Pokorni Zoltán polgármester felidézte a 2005 nyarán megtartott köztársasági elnökválasztás váratlan fordulatokkal teli történetét, majd az államfő erényeiről beszélt.

Mint mondta, Sólyom László személyében

nagyon markáns, bátorító, önállósággal rendelkező elnöke volt Magyarországnak 2005 és 2010 között.

Az ünnepségen megjelent Schiffer András ügyvéd, politikus is, szerinte nagyon hiányzik a mai közéletből Sólyom László, illetve az ő szellemisége, mert „benne volt – gyakorlatilag utolsók között – intézménytisztelet, erkölcsi tartás és felelősség a jövő nemzedékek életfeltételeiért”.

Ahogy a kerület lapja is felidézi, Sólyom László 1942-ben, Pécsett született, ugyanitt szerezte 1964-ben jogi diplomáját. Az 1980-as évek elejétől környezetvédelmi mozgalmak, köztük a Duna Kör résztvevője volt, a bős-nagymarosi vízlépcső elleni megmozdulásokhoz is csatlakozott.

Egyike volt a Magyar Demokrata Fórum alapítóinak, 1989-ben az elnökség tagjává választották,

tevékenyen részt vett az Ellenzéki Kerekasztal munkájában.

Az Alkotmánybíróságnak 1989-től elnökhelyettese, 1990 és 1998 között elnöke. Alkotmánybírósági elnökként döntő szerepet vállalt a demokratikus jogállami jogrendszer kialakításában.

Az Országgyűlés 2005. június 7-én választotta köztársasági elnökké, hivatalát 2005. augusztus 5-étől 2010. augusztus 5-éig töltötte be.

Ahogy a Válaszonline idézetgyűjteményéből is kiderül,

Sólyom nem volt rajongója a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

Mint írták, „kockás ingben tüntetett a tanárokért, demonstrált a CEU-ért. És: vég nélkül ostorozta az alkotmányos kultúrát leépítő, a kései államszocialista időszak jogi berendezkedését visszahozó Fideszt”.

(Kiemelt kép: Hegyvidéki Önkormányzat)