KÖZÉLET

A rádió bontása: a Pázmány brutális építkezése nem kíméli a szomszéd épületeket sem


A kormány nekilátott a Magyar Rádió épületeinek bontásához, a helyiek viszont továbbra is aggódnak a környező épületekért.

2024. szeptember 23-án, hétfőn elkezdődött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építése miatt leginkább érintett épületek állékonysági vizsgálata. Ahogy az önkormányzat is írja,

a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai végzik el a feladatot, megbízásukat igazolni tudják.

A szakértők lakásonként járják be az épületeket, és a közös használatú tereket, feljegyzéseket és fotókat készítenek a látható tartószerkezeti hibákról, károkról és rövid értékelést írnak az egyes épületekről.

A leginkább érintett épületek és lakások:

  • Bródy Sándor utca 9.,
  • Szentkirályi utca 23.,
  • Szentkirályi utca 29-31.,
  • Szentkirályi utca 33-35.

A Szentkirályi utca 29-31. esetén a vizsgálatok a meglévő alaprajzok és az épület bejárása alapján történnek, szükség esetén kis léptékű feltárásokkal pontosítva a hiányzó információkat.

 

Az épületek állékonysági vizsgálatának

állapotrögzítésére a tulajdonosokkal együttműködve, előre egyeztetett időpontban tesznek kísérletet a felmérést végző munkatársak.

Ahogy az önkormányzat is írja, a magyar állam a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megrendelése alapján a Magyar Rádió egykori területén kiemelt kormányzati beruházásként építi meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát.

Teszi ezt annak ellenére, hogy az önkormányzat felmérése szerint a Palotanegyedben élők többsége nem is szeretne új campust a városrészbe.

Mindenesetre 2024. szeptember 2-án elindultak a bontási munkálatok. És mint az állékonysági vizsgálatok megkezdésének tényéből is kiderül, a helyiek a bontás és a keletkező törmelék miatt is aggódnak.

Magyar
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A bontás megkezdésének délutánján tüntetés is volt, amin felszólalt Pikó András polgármester. Mint mondta, „egy normális világban az itt élők fel tudnának készülni arra, ami körülöttük történik, mi viszont nem tudjuk, hogy mi fog itt pontosan történni, mert nem volt társadalmi egyeztetés, nem akartak velünk megegyezni”.

Kiemelte: a beruházásnak nincs jogerős bontási engedélye, mégis elkezdték a munkát.

A Telex beszámolója szerint Pikó a beszédét úgy folytatta, szerinte

a campus máshol is felépülhetne, úgy, hogy az jobban a környezetbe illeszkedjen, és ne sértsen érdekeket. 

De a kormány itt csak a megrendelő, vagyis az egyház és az egyetem érdekeit tartja szem előtt. Pikó szerint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felelős mindazért, ami itt fog történni.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szeptember 23-i, keddi közleménye szerint viszont „a bontás minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik, az iskolaépítés ellen tiltakozók folyamatosan próbálják lassítani vagy gátolni a munkát”. Az ÉKM azt is hozzátette még, hogy továbbra is várja a józsefvárosi önkormányzat és a lakosság véleményét a beruházással kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)