STÍLUS

A nyertesek munkához láttak


Már ujjbábon zajlik a kertészkedés a lakótelepi zöldfelület-gondozási pályázatok keretében.

A közös kertészkedés nem csak a szemnek, de a testnek és a léleknek is olyan életenergiát ad, amivel a hosszú és tevékeny élet elérhetőbbé válik – írta Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Lakótelepi zöldfelület-gondozási pályázat kapcsán, amelyet a főváros idén hirdetett meg először, és amelynek támogatási szerződéseit június 27-én a Fővárosi Önkormányzat rendezvényén írták alá.

A 30 millió forintos keretösszegű pályázatra tizennégyen jelentkeztek, és tizenegy társasházzal megköttetett a támogatási szerződés is.

A pályázók egyenként 380 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, amelyhez önrész biztosítása nem volt elvárás. A támogatásért cserébe a társasházak összesen 5547 négyzetméter közterületi zöldfelületek gondozását, ápolását vállalták a tulajdonos kerületi önkormányzatok hozzájárulásban rögzített elvárások figyelembevételével 2024. év végéig.

A nyári hőség és a csapadékos napok után ideálissá vált az idő, hogy a nyertes társasházak előkészítsék a talajt és beültessék a növényeket a gondozásba vett zöldfelületeken.

A Pöttyös utcai zöldfelület gondnokai gondoltak a későbbi fenntartásra is: a növényeken kívül termőföldet, kerti eszközöket vásároltak. A lakók új ágyások kialakításával tették változatossá a társasház előtti zöldterületet. A meglévő pozsgások tőosztásával és az újonnan vásárolt nővényekkel igyekeznek takarni a talajt, ami segíti a csapadék helyben tartását és gyomelnyomó hatása is jelentős. A diverz kiültetés egyúttal azt is jelenti, hogy kevésbé érzékeny a szélsőséges időjárási viszonyokra, hát jó :D

Az idén első alkalommal meghirdetett pályázaton tizenegy lakóközösség kapott támogatást közösségi kertészkedésre. Ha a kedves olvasó is kedvet kapott lakókörnyezete szépítéséhez, látogasson el a budapest.hu oldalra és kövesse zöld pályázatainkat.