STÍLUS

Az újpestiek nagyon örülnek a közterületi illemhelyeiknek


A budapesti nyilvános vécék helyzete apránként javult. Most éppen Újpesten. „Szeretik és használják a két új közterületi illemhelyet.”

Az Újpesti Hírmondó még tavaly, 2023. februárjában írta meg, hogy

két új automata közterületi WC-t telepít a kerületi önkormányzat a Szilas családi parkba, valamint a Semsey parkba.

Mindkét park közkedvelt Újpesten, tavasztól késő őszig intenzíven látogatott helyszínek, ahol sokan használják a kikapcsolódási lehetőségeket.

Aztán több mint egy évvel később, 2024 májusában bejelentette az önkormányzat, hogy megkezdődött az automata öntisztító illemhelyiségek telepítése.

A modern technológiának köszönhetően 

  • automata vécéajtók,
  • automata világítás,
  • automata vécéöblítő,
  • automata padlótisztító,
  • és értintésmentes kézmosó.

A helységek ráadásul akadálymentesek, tehát a mozgáskorlátozottak számára is könnyen hozzáférhetők.

A költségvetési vita során arról volt kisebb vita, hogy mennyit fizessenek, fizessenek-e egyáltalán a vécékért. A kérdésről végül egy szakbizottság döntött.

A kerületi lap, az Újpest Media 2024 szeptemberi beszámolójából egyrészt kiderül, hogy 

100 forintos, jelképes használati díjat állapítottak meg,

másrészt - mint írják - „szeretik és használják a két új közterületi illemhelyet”. Olyannyira megkedvelték őket, hogy többen is megkeresték az önkormányzatot, hogy Újpest más részeire is szeretnének hasonló illemhelyeket.

„Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a közterületi illemhelyek funkcionálnak, ahogy kell”

– írja az Újpest Média. A későbbiekben újabbakat is szeretnénk telepíteni, lakossági igényeket figyelembe véve – nyilatkozta a lapnak Trippon Norbert alpolgármester, megválasztott polgármester.

A budapesti nyilvános vécék helyzete nem tartozik a legjobbak közé. Ahogy az Énbudapestem is megírta, számuk rendkívül alacsony, és az egyes vécék állapota is kifogásolható.

A helyzet javítására jelentek meg vandálbiztos, öntisztító mechanizmussal felszerelt nyilvános illemhelyek a II. János Pál pápa téren és a zuglói vasútállomás mellett, valamint tervként szerepel minden jelentősebb felújításban, például a Feneketlen-tavi felújításban is, legalább egy illemhely.

(Kiemelt kép: Trippon Norbert/Facebook)