STÍLUS

Bardóczi Sándor: Jövőre is várjuk a lakótelepek szépítőit


A közös kertészkedés nem csak a szemnek, de a testnek és a léleknek is olyan életenergiát ad, amivel a hosszú és tevékeny élet elérhetőbbé válik - írja Budapest főtájépítésze, aki a lakóközösségeket arra bíztatja, hogy jövőre is vegyenek részt a főváros lakótelep zöldfelület-gondozási pályázatán. Bardóczi Sándor írása.

A Fővárosi Önkormányzatnak tulajdonosként nincs nagyon köze a lakótelepek közötti zöldfelületekhez: ezek többnyire vagy a kerületek tulajdonában és fenntartásában vannak, vagy pedig az adott lakóközösségek saját fenntartásában. Sőt a zöldfelület mennyiségét illetően sem kell nagyon orvosolni semmit, hiszen a lakótelep építési korszakban még létezett kötelező zöldfelületi normatívája az építésnek és ennek mára az a viccesen groteszk következménye lett, hogy lakótelepeknek nevezzük a városnak azokat az úszótelkes beépítésű nagy társasházait, amelyek úsznak a nagy kiterjedésű zöldfelületekben, és lakóparkoknak nevezzük azokat a rendszerváltozás utáni sűrű, egymás szájába érő falansztereket, ahol az utolsó négyzetméter is be van építve és alig maradt hely parknak.

2024.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Szóval itt nem a mennyiséggel van elsősorban a probléma, hanem a minőséggel. S mivel a főváros nem tulajdonos, úgy tud ebbe pozitív módon beavatkozni, ha anyagi támogatást nyújt a lakótelep azon lakóinak, akik hajlandóak, kedvet éreznek arra, hogy szebbé, jobbá, virágosabbá, élettel telibbé tegyék a lakótelepi házuk közvetlen környezetét. Ezek a területek bár nem sajátíthatók ki vagy privatizálhatók, mégis a lakótelepi közösségi élet színterei lehetnek.

A városi elidegenedés, a lakók magánya az egyik olyan faktor, amelyet a hosszú élet titkát kutatók azonosítanak, mint rizikót. A közös kertészkedés tehát nem csak a szemnek, de a testnek és a léleknek is olyan életenergiát ad, amivel a hosszú és tevékeny élet elérhetőbbé válik.

Ennek egyre komolyabb irodalma van, ezért ha arról beszélünk, hogy Budapestnek fel kell zárkóznia Nyugat-Európához a várható élettartam tekintetében, akkor az ilyen közösségépítő, kertészkedős aktivitások is szerepet, és egyre nagyobb szerepet kell, hogy kapjanak egy felelős városvezetés gondolkodásában.

2024.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ez a megfontolás vezette tehát a fővárost, amely 2024-ben először hirdette meg a lakótelep zöldfelület-gondozási pályázatát. Idén ez már lezárult, de érdemes böngészgetni a feltételeket, mert ebből szeretnénk rendszert csinálni. nagyon fontos például, hogy a pályázatra beton vagy tégla építésű úszótelkes tégla vagy panel épületek társasházai és lakásszövetkezetei pályázhatnak és a pályázat utófinanszírozott. Azaz kell egy közgyűlés, amely a pályázásról és annak tartalmáról dönt.

A főváros ugyanis az elszámolhatóság és a könyvelés átláthatósága miatt lelkes magánszemélyekkel nem tud szerződést kötni, de nagyon számít a lelkes magánszemélyekre, akik a társasházi közgyűlésen belelkesítik ebben a kérdésben a lakótársaikat is. 50 és 380 ezer forint közötti összeget lehetséges megpályázni növényekre, vetőmagra, kertgondozást segítő eszközökre, locsolási díjra, a közös ültetést elősegítő közösségformáló eseményekre. Felkészülésre fel, jövőre is várjuk a lelkes lakótelepszépítőket!

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)