KULTÚRA

Kulturális Örökség Napjai: A francia „találmány” meghódította egész Európát


A hétvégén páratlan programsorozat lesz országszerte a Kulturális Örökség Napjai keretében. A legváltozatosabb helyszíneken megrendezett eseményeket a közös tematika kapcsolja össze, amely idén az Utak-kapcsolatok-hálózatok címet viseli.

Miért ne lehetne a közönségtől okkal elzárt műemlék-épületeket egy-egy jeles alkalommal megnyitni és látogathatóvá tenni? A kérdésre éppen negyven évvel ezelőtt adtak frappáns választ Franciaországban, a „Történelmi Műemlékek Nyílt Napján", melynek során az addig „láthatatlan”

műemlékek kapuit tárták szélesre, az érdeklődők pedig  ingyen, szakszerű vezetéssel járhatták be őket.

A kezdeményezés sikerét látva egy évvel később, a Granadában megtartott nemzetközi kulturális miniszteri  konferencián miután a francia miniszter, Jack Lang elő is állt azzal, hogy az Európa Tanács támogassa a rendezvénysorozat nemzetközi kiteljesedését, senki sem fanyalgott. Hamarosan Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság is megrendezte a „Nyitott Kapuk Napját”, az Európa Tanács pedig 1991-ben intézményesítette és indítottak útjára saját rendezvénysorozatát European Heritage Days (Európai Örökség Napok) címmel.

Az elmúlt évtizedekben a „Napok” jelentősége egyre növekedett, és ma már 50 országban rendezik meg szeptemberben – az Európai Unió határain túl is.

Magyarország is még az uniós tagság előtt, 1999-ben csatlakozott a rendezvényhez, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az akkori műemlékvédelmi hivatalt bízta meg a Kulturális Örökség Napjainak megszervezésével és a lebonyolításával. Ami azonban nem valamiféle központi irányítást jelentet; a műemlékesek csak koordinálták – és koordinálják ma is – az eseményt, de az igazán nagy feladat az objektumok tulajdonosaira, működtetőire, kezelőire hárul. Rajtuk múlik, hogy csatlakoznak-e, hogy megnyitják-e az izgalmakat rejtő kapukat – évről-évre egy-egy kiemelt téma jegyében. 

A Kulturális Örökség Napjait idén szeptember 21-22-én rendezik meg, központi témája az utak és a hálózatok. 

Az eseménnyel kapcsolatos ajánlónkat itt olvashatják.

Figyelem! A programok többsége regisztrációhoz kötött, regisztrálni pedig a Kulturális Örökség Napjainak honlapján lehet, itt az összes eseményt is megtalálhatják, részletesen ismertetőkkel.

Kiemelt kép: Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum/Pölös István gyűjteménye