KULTÚRA

Vasárnapig lehet klasszikus filmeken pörögni


Hetedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a klasszikus ritkaságok nemzetközi filmfesztiválját.

2024. szeptember 17. és 22. között ismét megrendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok nemzetközi filmfesztiválját. Az eseményen az animáció és a science fiction világába invitálják, valamint történelmi filmekkel, vígjátékokkal, élőzenés filmkoncertekkel, izgalmas előadásokkal és archív filmvásárral várják a szakmai és a filmszerető közönséget.

 

A vetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben és a Budapest Music Centerben lesznek, de nem maradnak el a szabadtéri vetítések sem Budapest egyik legszebb pontján: a Bazilika előtti Szent István téren.

 

A programban  számos „restaurált" premier és filmtörténeti ritkaság bemutatója várható – vendégekkel, alkotókkal –, például Wim Wenders legnagyobb rajongói épp úgy tudnak kedvenc rendezőjük több filmjére is jegyet váltani, mint a popkultúra részévé vált habkönnyű szatírák vagy vígjátékok kedvelői. 

 

A fesztivál kiemelt témája az idén 110 éves magyar animáció lesz.

Kiemelt kép: Dennis Hopper Az amerikai barát című Win Wenders-filmben