STÍLUS

Pecázás az utcán, ipari búvár a zsilipben, vízi életmentés a fák között – az árvíz legérdekesebb videói


És mindegyikben szerepel motorcsónak? Túl a tetőzésen és rengeteg scrollozáson, csokorba szedtük a védekezés legérdekesebb, legizgalmasabb mozgóképeit. A 2024-es árvíz több szempontból is új szintre emelte a tartalomgyártást.

Árvíz Magyarországon minden valószínűség szerint messze nem okozott még olyan tartalomgyár-robbanást, mint amit ez a mostani, 2024-es dunai árhullám idézett elő kb. minden közösségi médiatérben.

Ehhez a versenyhez az önkéntes lapátolás és a homokzsákpakolás édeskevés volt, hiszen elképesztő stábmunka kell már ahhoz is, hogy egyáltalán értelmezhető közösségi médiatartalom készüljön mondjuk akár csak egyetlen napról, miközben rengetegen egyébként konkrétan éjt nappallá téve segítik az árvízi védekezést, névtelen segítők, sok esetben életmentők, ideális esetben hétköznapi, mégis nélkülözhetetlen szakemberek: valódi hősök, akiknek árvízi és azon túli helytállásuk egyáltalán nem mindennapos. A válogatott videócsokorban felbukkan közülük jónéhány.
Kivéve talán ezt az első videót, amelyen olyan horgászokat látunk, akik látva az elöntött budafoki Gyár utcát, nem elmenekülnek az ár elől, hanem a szó szoros értelmében kiveszik belőle a részüket. (Videó: Huszonketto.hu)

 

 

 


És akkor innen máris nagyot ugrunk, ugyanis a második videó azzal nyűgözi le nézőjét, hogy jó adag bátorságról tesznek tanúbizonyságot a szereplői, akciófilmbe illő jelenetek közepette, miközben ténylegesen életet mentenek Ráckevén, az árvíz idején. (Videó: Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat)

 

Ugrani most is nagyot ugrunk, ha pedig három a magyar igazság, akkor itt most következzék a kormányzati nézőpont: kizárólag egy irányból, föntről le. (Videó: Magyarország Kormánya)

 


És ha lefelé nézünk, egyenesen a lábunk elé, akkor egyszer csak utunkat állja majd egy 4 km hosszú, itt és most felépített (a földből épp időben kinőtt?) ideiglenes agyaggát. Hogy milyen is valójában egy 4 km hosszú, itt és most felépített (a földből épp időben kinőtt?), ideiglenes agyaggát, azzal kapcsolatban sokakban merült fel kérdés, talán merül fel máig is. Mutatjuk: ilyen. (Videó: Rammi Judy/Facebook)

 

Életmentést már láttunk, ezért ebből a videóból az derül ki világosan, hogy amit ebben látunk, az nem életmentés. Hanem segítségnyújtás. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el, hogy ennyire profi a kivitelezés. (Videó: Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat)

 


Ha már tudjuk, mi az életmentés, és tudjuk, mi a segítségnyújtás, akkor ideje megtanulnunk azt is, milyen cselekmények foganatosítása, milyen cselekmények foganatosításának akkurátus elvégzése vezethet nagyon könnyen oda, hogy életmentés vagy segítségnyújtás áldozataivá válunk. Ha pedig végül mindezt hatósági keretek között úsztuk meg mégis ép bőrrel, közben tettetve is esetleg a sík hülyét, akkor az előállítás, de legkésőbb az ítélethozatal előtt közvetlenül kérjünk bocsánatot. Esetleg. (Videó: Budapesti Rendőr-főkapitányság)

 

A közösségi média igazi kedvence lett a videó főszereplője, akinek ilyenformán félmilliónál is többször megtekintett alanya csak azért nem vált végül is pillanatok alatt világsztárrá, mert egyszerűen szívesebben dolgozik a saját szakmájában, ipari búvárként. És? Pont. (Videó: Budapest Városháza és Fővárosi Csatornázási Művek)

 

„Hány rendvédelmi szerv képviselőjét fedezi fel a videóban? Az azonosítatlan repülő tárgyat melyik szervhez sorolná? És a homokzsákokat?” Amennyiben talál olyan rendvédelmi szervet, amelynek nem látható képviselője a videóban, 0 pontért nevezze el! (Videó: Katasztrófavédelem)

 

Minden jó, ha a vége jó! (Videó: Budapest Városháza)

 

De még nincs vége, bár már csak egyetlen kérdés vár megválaszolásra: „Hány tűzoltó látható összesen az alábbi videóban?” Bónuszkérdésből viszont még kettő is eszembe jutott, de egyik sem kötelező: „Ha a videóban látható összes tűzoltó szíve egyként dobban, akkor hány decibelt eredményez a dobbanás, valamint ha a diagnózis szerint mindannyian melegszívűek, akkor továbbra is dolgozhatnak-e tűzoltóként a hirtelen fellángolás előzetes kockázata nélkül is?” A kislány, aki miatt összeállt végül is ez a hatalmas squad, ő készíttette a videón látható rajzot hálájának, majd jeléül ajándékozta az életeket mentő tűzoltóknak. (Videó: Katasztrófavédelem)

 

Nagyon szépen köszönjük!

(Kiemelt kép: Énbudapestem)