KULTÚRA

Ritkán látott összefogásban rendeznék a kőbányai üzletközpont környezetét


A szervezetek felszámolnák a különböző szolgáltatásoknak, élelmiszerboltnak is helyt adó létesítmény környezetében tapasztalt anomáliákat.

Legalább féltucat szervezet hangolja össze a munkáját, hogy rendezettebbé tegyék a kőbányai Liget Üzletközpont környezetét, jelentette be a X. kerületi önkormányzat.

A cél az, hogy „a különböző szolgáltatásoknak, élelmiszerboltnak is helyt adó létesítmény környezetében tapasztalt anomáliákat, deviáns viselkedést, köztisztasági problémákat, amelyek

a hétköznapi használatot hátrányosan érintik, felszámolják”.

A gondot többek között az jelenti, magyarázzák, hogy „akár 10-12 hajléktalansággal élő ember is huzamosan ezen a területen tartózkodik, de megnőtt a kéregetők száma és rendszeresek a köztisztasági, illetve más szabálysértések is”.

Az összehangolt együttműködés bejárással, helyszíni szemlével kezdődött, amin

  • az üzemeltető Budapest Vásárcsarnokai Kft, illetve
  • a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat képviselői mellett
  • Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal,

valamint a Kőbányai Polgármesteri Hivatal jegyzői, közterület-felügyeleti valamint szociális ügyekkel foglalkozó osztályának munkatársai is részt vettek.

A szemlén rajtuk kívül jelen volt 

  • a rendőrség, illetve
  • a fedél nélküli emberek ellátásával foglalkozó szervezetek több képviselője is.

A bejárást követő egyeztetésen elsőként a problémák hangzottak el, amelyekre az egyes szakterületek

mostantól közösen kívánnak megoldást találni.

Számos gondolat felvetődött, a többi közt az, hogy az üzletközpontot lekerítenék, így a területre (amely egyébként közforgalomnak megnyitott magánterület) éjszaka nem lehetne bejutni.


kőbánya
Kép: Legát Tibor/ÉnBudapestem

 

 

A Budapest Vásárcsarnokai Kft. ugyanakkor mást is tervez: az őszi időszakban a zöld növényzetet rendezik, a későbbiekben pedig a Kőbányai Önkormányzattal egyeztetve piacokat is szerveznének ide. Például fenyő- és halvásárt az adventi időszakra, de

gondolkodnak rendszeres hétvégi piacban is.

Ehhez pavilonokat építenének ki, amelyek jelenléte szintén segíthetne abban, hogy enyhüljön az életvitelszerű itt tartózkodás, deviáns magatartás.

A kommentelők között volt egyébként, aki azt mondta, kezdetnek egy festés is megtenné.

A tér jelenlegi kialakításában nem mellesleg jelentős szerepe volt az '56-os harcoknak. Ahogy a Pestbuda emlékeztet, november negyedikén Kőbányán keresztül vonult be kelet felől Budapestre a szovjet páncélosok egyik hadoszlopa.

Az akkori városközpont szűk főutcája, ami a mai Kőrösi Csoma sétány vonalában futott, kiválóan alkalmas volt rá, hogy az ellenük a harcot felvevő pesti srácok itt állják el barikáddal a tankok útját, és dobáljanak Molotov-koktélt az elakadó harcjárművek farára az utat szegélyező lakóházak ablakából.

A szovjetek válasza nem maradt el,

úgy szétlőtték az egykori központot a harcok során, hogy a forradalmat követően a döntéshozók gazdaságosabbnak (és persze politikailag is megfelelőbbnek) látták egy teljesen új városközpont megépítését, mint a régi házak helyreállítását.

Az üzletházat Miklós Balázs a kor uralkodó, késő modern építészeti doktrínájának jegyében, a szocialista építőipar gazdasági és minőségi kereteit feszegetve tervezte meg, és 1976-ra készült el. Karbantartására, üzemeltetésére azonban már akkor sem volt forrása, de szándéka sem a kerületi ingatlankezelő vállalatnak.

(Kiemelt kép: Kőbányai hírek/Kőbányai Önkormányzat)