KULTÚRA

Tovább gazdagodik Szenes Hanna emlékezete


A II. kerületben, a Frankel Leó úton, egy tűzfalfestményen örökítették meg a 23 évesen elhunyt mártír arcképét.

Sokkal ritkábban készülnek tűzfalfestmények a budai oldalon, akkor is többnyire egy gigacég óriásposztereivel kell beérnünk, amelyek pár héten belül átadják a helyüket a következő cég hasonló reklámjáig. Ezért nem meglepő, ha nagyobb hírverés van egy művészeti vagy legalábbis nem profitszerzési céllal újul meg egy omladozó tűzfal, mint most a Frankel Leó úton. Szenes Hanna gyerekkorát a II. kerületi Bimbó úton és annak környékén töltötte, a napokban már a második köztéri emlékművet avatták fel emlékére, őt örökíti meg a legfrissebb budai tűzfalfestmény. 

Szenes
Kép: Színes Város

 

Szenes Hanna református gimnáziumban tanult, verseket írt, de zsidó származása miatt 1939-ben Palesztinába vándorolt ki, pár évvel később a brit hadseregben kapott ejtőernyős kiképzés, hogy 1944 tavaszán, Jugoszlávián keresztül térjen vissza a megszállt Magyarországra, és próbálja meg megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenest a magyar határnál letartóztatták, de a kegyetlen vallatás során sem nem árulta el küldetése részleteit. Annak ellenére, hogy a hatóságok édesanyját is fenyegették, Szenes nem tört meg, dacos beszédet mondott novemberi perén. Golyó általi halálra ítélték, ő megtagadta a kegyelemért való könyörgést – 1944. november 7-én sortűzzel végezték k, csak 23 éves volt. Élete, munkássága és halálának körülményei miatt Izraelben hősként tisztelik, de idehaza személye még mindig nem elég ismert, ezért készült ez a falfestmény is, hogy alakját, örökségét minél szélesebb körben megismerjék.

Szenes
Kép: Színes Város

 

A róla készült festmény a II. kerületben, a Frankel Leó út 78-as számú társasház tűzfalán látható, a szemben lévő zsinagógába járt Szenes Hanna és családja, ezért a helyszín választás távolról sem a véletlen műve. A 130 négyzetméteres Szenes Hannát ábrázoló kép megalkotásán hat ember dolgozott tíz napig, miután elvégezték az omladozó állapotban lévő fal állagmegóvási munkáit. A projekt a Színes Város Csoport kezdeményezésére, Thamó Emese terve alapján valósult meg.

Szenes
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Két évvel ezelőtt, a frissen felújított Széna tér egyik belépőpontjánál már elhelyeztek a fiatal költőnőről készült emlékművet: itt a Fáskerti Zsófia által megálmodott, büszkén felszegett állú Szenes Hanna mellszobra látható.

(Kiemelt kép: Színes Város)