KULTÚRA

Megfiatalítják az újpalotai lakótelep Neptun utcai parkját


A lakótelepek nemcsak élnek és virulnak, de zöldterületeket illetően még jobban is állnak, mint a rendszerváltás után épült lakóparkok.

A XV. kerületi önkormányzat szeptember 16-án megkezdte az újpalotai lakótelep épülettömbjei között található egyik park – mint fogalmaztak – megifjítását.

Mint írják, a lakótelep építését követően kialakított, már felnőtt faállománnyal rendelkező parkos területre ráfér a megfiatalítás, ami azt jelenti: 

nemcsak, hogy rendezik a meglévő zöldfelületet, hanem növelik is azzal, hogy felszámolják a használaton kívüli térelemeket.

Mindemellett sétányfelületeket is kialakítanak a kitaposások mentén.

A munkálatok a faállomány ápolási munkáinak elvégzését követően a felhagyott, funkcióját vesztett épített burkolatok, szegélyek, homokozók elbontásával kezdődik, az egyes sétányok szélességének csökkentésével, illetve elbontásával, valamint új sétányok kialakításával folytatódik, végül visszaparkosítják a felszabadult területeket.

A jelenlegi pingpongasztalokat is elbontják, hogy

a játékhoz szükséges terek felújítását követően új kültéri pingpongasztalokat tegyenek ki.

A parkrészben a faállomány vizsgálata, valamint a fák előkészítő jellegű, szakszerű gallyazása már a szeptember 16-i munkakezdés előtt megtörtént. Az elpusztult egyedeket és a területen lévő tuskókat természetesen eltávolítják.

Az
Az újpalotai lakótelep Neptun utcai parkjának rekonstrukciós térképe Kép: XV. kerület

A parkrész tereprendezését úgy végzik el, hogy – a vízmegtartást javítóan – a park minden irányból a középpontja felé lejtsen.

A munkavégzés során a biztonságos munkavégzés érdekében kisebb részterületek rövid időre lezárnak, szükség szerint körülkerítenek.

A füvesítési és növénytelepítési munkákat, amik – mint említettük – zárják a projektet,

októberben tervezik elvégezni, a lombosfák telepítését novemberben kezdik.

Ahogy az LTP – Tíz emelet boldogság című, lakótelepeket bemutató Fortepan-albumban Legát Tibor is megfogalmazta, a lakótelepek körüli parkok egyébként a telepek nagy erősségei közé emelkedtek.

A lakótelepek jelentős részben nekik köszönhetően nemcsak még élnek és virulnak, hanem „kis túlzással jobb állapotban vannak, mint új korukban. (…) Sőt

a zöldterületeket illetően még jobban is állnak, mint a rendszerváltás után épült lakóparkok,

ahol általában minden lehetséges négyzetmétert beépítettek”.

A könyvbemutató egyik meghívott vendége, Balla Regina építész – aki a BME Urbanisztika tanszékén szerzett doktori fokozatot, és aki a doktori disszertációját 2022-ben az 1954 után épült budapesti modern nagylakótelepekről, illetve azok megújításának lehetőségeiről írta – is elismerte, hogy a környezet gyakran meggyőzőbb, mint egy most felépült társasház esetében.

Az épületek is még rendben vannak, tette még hozzá, ha viszont nem kezdünk el azon gondolkodni, mit tegyünk velük, 50 év múlva óriási probléma lehet belőlük.

(Kiemelt kép: Az újpalotai lakótelep Neptun utcai parkjának állapota közvetlenül a felújítás kezdete előtt. Fotó: XV. kerület)