KULTÚRA

Visszakerült a helyére az embermentők előtt tisztelgő emlékmű


Az emlékművet egy BMX-es rongálta meg még 2024 áprilisában.

Visszakerült az Embermentők emlékműve a Pozsonyi úti református templom melletti Embermentők Parkjába, jelentette be szeptember 12-én, csütörtökön Csiga Gergely, a XIII. kerület alpolgármestere.

Mint emlékeztetett, a kompozíciót néhány hónappal ezelőtt sajnálatos módon megrongálták, azóta

a keletkezett sérüléseket az alkotó, Kelemen Zénó szobrászművész kijavította.

A szobrot 2021 áprilisában avatták fel, mert az Élet Menete Alapítvány úgy gondolta, a meglévő holokauszt-emlékművek mellett fontos, hogy legyen egy olyan köztéri alkotás is, ami az embermentők előtt tiszteleg.

Kelemen
Kép: Újlipótváros zöldterületeiért csoport/Facebook

 

Az egyik ilyen embermentő volt például Jane Haining, akinek a nevét Pesten rakpart is viseli. A nevelőtanárként dolgozó Haining annak ellenére nem volt hajlandó elhagyni Budapestet, felhagyni a tanítással, és magukra hagyni a rábízott gyerekeket, hogy a háborús helyzet alakulása miatt 1940-ben mindenhonnan hazarendelték a skót misszionáriusokat.

A német megszállást követően aztán 

sok zsidó származású tanítványának szerzett hamis papírokat, és megszervezte elbújtatásukat.

1944. április 25-én végül a Gestapo két nyomozója jelent meg Haining irodájában, akik előbb a Fő utcai fogházba vitték, onnan pedig deportálták, mint brit kémet.

Auschwitzba került, ahonnan azonban már nem tért vissza.

Az emlékmű avatásán Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete Haininggel kapcsolatban azt mondta: „Tettei olyan önfeláldozásról tanúskodnak, amelyet sohasem szabad elfelejtenünk”.

Kelemen
Kép: Újlipótváros zöldterületeiért csoport/Facebook

 

Az emlékművet egy BMX-es rongálta meg még 2024 áprilisában. A biciklis felhajtott rá, azonban a szobor összedőlt, és

kis híján őt is agyonnyomta.

A rongálást a térfigyelő kamera felvette, a rendőrség akkor ismeretlen tettes ellen indított nyomozást rongálás gyanúja miatt.

Egy, a Tényeknek nyilatkozó ügyvéd szerint a bringás akár börtönbe is kerülhet a rongálás miatt, ugyanis „ha valaki vallási tisztelet tárgyát, műemléket vagy a kulturális javak körébe tartozó tárgyat rongál meg, akkor az 3 évig terjedő, szabadságvesztéssel fenyegetett bűntett”.

(Kiemelt kép: Csiga Gergely/Facebook)