KULTÚRA

Számos programmal vár az Európai Mobilitási Hét


Szeptember 16. és 22. között izgalmas közlekedési megoldásokkal, és a gépkocsi használat helyetti alternatívákkal is megismerkedhetsz a 2024-es Mobilitási Hét keretein belül. A Mobilitási Hét idei mottója: „Mindannyiunké a tér”, a rendezvény a megosztott közösségi terek témáját dolgozza fel.

Bár a szervezők egész hétre készülnek, a buli hétvégén fog tetőzni. Szeptember 21-én és 22-én számos programmal készül a BKK és a Fővárosi Önkormányzat, hogy a környezetkímélő, fenntartható közlekedési megoldásokat népszerűsítse.

A gyerekek kedvence, a BKV játszóbusza és BKV-Shop mellett a Főpolgármesteri Hivatal területén lesz a Budapesti Klímaügynökség és a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ – ők szombaton ingyenes épületenergetikai tanácsadást nyújtanak ingatlantulajdonosoknak és közös képviselőknek általános otthonfelújítási kérdésekről, és az Otthonfelújítási Programról is kérdezhetitek őket. A konzultáción való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges.

Rakpart Rush

A Salkaházi Sára rakparton kerékpáros futamokkal, fixis trükkversenyekkel és cargofutamokkal várják az érdeklődőket.

Járműkiállítás

Az Autómentes Hétvégén nosztalgiajárművek lesznek a Vámház körúton, a Szabadság hídon és a rakparton. Az érdeklődők a vezetői fülkébe is beülhetnek, hogy megtapasztalják, milyen volt régen villamosvezetőként a pályacsengővel jelezni.

-
Kép: Nyirő Simon/BKK

 

Kerékpáros tesztpálya

Ismerjétek meg és próbáljátok ki a Decathlon elektromos és mechanikus kerékpárjait, rollereit, amelyek megkönnyítik a hétköznapi városi utazásokat. Az elektromos cargo bike-kal egyszerre 2 gyermek és 1 felnőtt is utazhat! A tesztelők között mindkét napon 1-1 e-bike-teszthétvégét sorsolnak ki. A rendezvény ideje szervizpont is vár, ahol átvizsgálják a bringádat, és szükség esetén a beállításokat, a kisebb, helyben elvégezhető javításokat is díjmentesen elvégzik.

Lime 

A Lime sátránál kipróbálhatjátok az elektromos rollereket. A Lime célja, hogy az ingyenesen kipróbálható rollereken túlmutatóan a felelősségteljes közlekedésre is felhívják a figyelmet.

MÁV-VOLÁN-csoport

A MÁV-Volán-csoport jóvoltából közelebbről szemügyre vehettek egy Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos buszt, sátruknál pedig vasútbiztonsági játékkal és ajándékokkal, kvízekkel, színezőkkel és arcfestéssel várnak.

MOHU Budapest

Ha a sok színes program közben kicsit elfáradtál, pihenj meg a MOHU sátrában, ahol a Könyvespolc projekt jóvoltából bárki találhat magának valami izgalmas olvasnivalót, amit akár haza is vihet, vagy elhozhatja régi kedvenc, de már megunt könyvét, esélyt adva neki, hogy új gazdára találjon. Informálódhatsz a budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarok működéséről is, ahol a hulladéktól felelősen, fenntartható módon lehet megválni.

Nemzeti Fejlesztési Központ

A Nemzeti Fejlesztési Központ interaktív programokkal, kisfilmvetítésekkel, kvízekkel és játékokkal vár. Ismerjétek meg az európai uniós fejlesztéseket, mint például a környezettudatos, zöldebb Európa vagy a jobban összekapcsolt Európa megteremtése.

További részletek és programok  itt olvashatók!