KÖZÉLET

Ez az ember tragédiája! - tüntetés a Madách igazgatójáért


Ezrek tüntettek a Széchenyi téren a tanév első napján miután felmentették a Madách Gimnázium igazgatóját. A leváltás oka: az intézmény korábban jelezte, hogy nem veszik el a diákoktól a mobilokat a tanítás előtt.

Több ezer tüntető gyűlt össze a Széchenyi téren hétfő este. A demonstrációt ugyan a Madách Imre Gimnázium diákjai szervezték, érződött, hogy az igazgató felmentését senki nem elszigetelt esetnek, az erzsébetvárosi iskola belügyének tekinti. Táblával jelent meg a Dél-Budai Szülők és Tanárok közössége, két nagy zászlóval emelkedett ki a tömegből a Pedagógusok Szakszervezete.

A tömeg hasonló méretű volt a szintén a Belügyminisztérium elé szervezett tavaszi Tisza Párt-tüntetésre érkezőkhöz, de a résztvevők itt fiatalabbak voltak, és a táblákban is több volt a kreativitás. Volt, aki a hackerek által használt Kali Linuxot javasolt az iskolai laptopokra, és hazai gyártású mobiltelefont a tantermekbe, más csak annyit írt fel: Ez az ember tragédiája. A rendezvényen a gimnázium kórusa énekelte el a Szózat egy feldolgozását, eközben egy plakát emelkedett a tömeg fölé: "Itt félned, nyalnod kell". 

Az alaphangot egy tavalyi Orbán Balázs-klasszikus idézet adta meg: "aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását, és azon keresztül az országot". Több jelenlegi és korábbi madáchos diák utalt vissza arra a múlt szerdai beszélgetésre, amikor a Nézőpont Intézet vezető-helyettese, Boros Bánk Levente azt mondta a gimnázium tanárainak: "Csesszék meg! Szervezzék meg úgy az órát, hogy ne kelljen mobiltelefont használni."

2024.09.02.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Vonulás a főispánhoz

A felszólalók egyöntetű véleménye szerint Mészáros Csaba leváltása indokolatlan volt, hiszen a Madách Imre Gimnázium házirendje korábban is kitért a telefonok szükségtelen használatára. Abban is egyetértettek, hogy a telefonozást korlátozó rendelet veszélyes, hiszen, ha bármilyen váratlan egészségügyi probléma történik a szünetben, a folyosón, vagy az öltözőben, senki nem tud azonnal szólni.

A madáchosok tudatosan nem akarták a saját iskolájuk köré építeni a rendezvényt. A diákok a Tanítanék Mozgalom által összegyűjtött, vidékről érkező üzeneteket olvasták fel, minden megyéből egyet. A feladók között volt tanár, igazgató, és nagymama is, akinek két unokája már egyetemista.

A Tanítanék Mozgalom alapítója, Pilz Olivér mellett a nemrég a nyilvántartásból törölt Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Iványi Júlia is beszédet mondott. Kedd reggel 8 órától az ő diákjaik is csoportosan vonulnak a városban a Fővárosi Kormányhivatal Váci utcai épületéhez. Sára Botond főispánnak szeretnék átadni azt a levelet, amit a Wesley törlése ellen fogalmaztak meg. Pilz pedig azt mondta, követelik a madáchos igazgató felmentésének visszavonását, és ha ez nem történik meg, akkor ősszel még találkozni fogunk.

A rendelet hazudni tanít

Némi meglepetésként egy politikus is a színpadra lépett, igaz, nem politikusként. Dukán András Ferencet, a Momentum korábbi csepeli polgármesterjelöltjét tavaly rúgták ki a Madáchból az ukrajnai válsághelyzetre hivatkozva. A korábbi matematikatanár a könnyeivel küszködve elmondta: a nyers erőnél többet ér az állhatatos cselekvés, és félve, sérülten, fáradtan, de kitartóan kell tovább küzdenünk.

Az este egyik leghangosabb éljenzését egy madáchos szülő, Szabó Anita kapta. Azzal kezdte, hogy hárman álltak volna színpadra, de a másik két szülő közül az egyik vonattal próbált odaérni, a másikat pedig kötötte az időpont az orvosához, amire hónapok óta vár. "Én meg tüntetésekre járok ahelyett, hogy a konyhában kevergetném a latte avokádót slim fit mackónadrágban" - mondta. Úgy látja, hogy a kormány, amikor nem ért valamit, nem tolmácsot kér, hanem tilt, és így van ez a digitális oktatással, neveléssel is.

2024.09.02.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Ezzel a gondolattal folytatta a gimnázium egyik jelenlegi végzős diákja, Illés Barnabás is. Ő hétfőn reggel a gyakorlatban is megtapasztalhatta az új rendeletet, és azt látja, az hazudni tanítja a gyerekeket, hiszen mindenkinél van egy másik telefon, amit leadhat. Ráadásul, egyik tanár sem fog felelősséget vállalni több százezer forintos telefonokért ekkora tételben. Azt sajnálta, hogy nem csak Mészáros Csaba kezelte rugalmasan a kormányrendeletet, de a többi igazgató nem merte vállalni, hogy élt ezzel a lehetőséggel, félt kiállni a rendszer ellen.

Hágában is tüntettek

Egy idén érettségizett diák, Benkő Botond hívta fel a figyelmet arra, hogy hétfő este 7 órától Hágában, a magyar nagykövetség előtt szolidaritásból tüntettek az ott élő magyarok is. Ő úgy látja, ha ez az ország előrefelé haladna, akkor a tankönyvek betiltásáról lenne szó, nem a telefonokéról. Ők az előző tanévben is a telefonjaikon nézték a tankönyvekből kimaradt irodalmi szövegeket, a KRÉTA-rendszert, az órarendet és a helyettesítéseket. (Egy diák plakátja éppen erre a problémára hívta fel a figyelmet: "És a KRÉTA-t hol nézzem, baz+?") "Aki nem akart figyelni az iskolában, az a szocialista rendszer alatt sem figyelt az oroszórán sem" - mondta.

A demonstráció végén, fél 8-kor a gimnázium kórusa, tanárai és diákjai elénekelték a leváltott igazgató kedvenc dalát, a Szól a kakas már-t. A tömeg skandálni kezdte, hogy "Mocskos Fidesz!", a fiatal műsorvezető pedig nem félt közbevágni, és elmondta: ennek nem biztos, hogy itt lenne a helye akkor, amikor a tanáraik ki mernek állni a színpadra.