FRISS

Tevék, szürkemarhák, bivalyok a Biodóm kifutóin


Már látogathatók a Biodóm kifutói, ahol magyar szürkemarhákkal, bivalyokkal, sörényes juhokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Már látogathatók a Biodóm szabadtéri kifutói is. Az itt bemutatott állatok közül a bivalyok és a szürkemarhák több évtizednyi szünet után láthatók ismét – adta hírül a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az intézmény már tavasszal jelezte, hogy amíg a Biodóm beruházás szünetel, a területet szeretné hasznosítani.

Mint ismert: a Biodóm projekt még az állatkert korábbi igazgatója, Persányi Miklós javaslatára indult el Tarlós István főpolgármestersége alatt. A kivitelezést a kormány finanszírozta, ám megcsúsztak a költségek. A kormány szerint a fővárosnak, Budapest szerint pedig a kormánynak kellene befejeznie a beruházást. A Biodóm több mint három focipályányi területen helyezkedik el. A program szerint Kárpát-medence ősi élővilágát mutatná be. Ám az épület évek óta befejezetlenül áll.

Mivel még a kifutók sincsenek teljesen készen, az ide szánt állatokat, elefántokat, orrszarvúakat, törpecsimpánzokat még nem tudják ott bemutatni. De alkalmassá tették a területet más állatoknak: a magyar szürkemarháknak és a bivalyoknak. Az Állatkert közönsége több mint negyedszázaddal ezelőtt láthatott ilyen állatokat. A zóna további kifutóiban a sörényes juhok, illetve a tevék számára alakítottak ki a korábbinál tágasabb férőhelyet.

A sörényes juhok, akik a kecskékhez állnak közel, Afrika északi részén, sivatagos, félsivatagos területen őshonosak, jól tűrik a szárazságot és főként a hegyvidéki, sziklás élőhelyeken élnek.

Látogathatók
Kép: Bagosi Zoltán/Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A Budapesten látható kétpúpú tevék a hideget is jól bírják, hiszen eredeti őshazájukban, Ázsia belsejében nemcsak a szárazsághoz és a meleghez, hanem a hideg telekhez is alkalmazkodniuk kellett.