KULTÚRA

Karikó Katalin portréja Budáról Pestre költözött


A Karikó Katalinról készült falfestmény majdnem két évig volt látható a Krisztina körút 30. szám alatt, de 2023 tavaszán eltűnt onnan. Most Pestre költözött, és vitt is magával valakit.

A pesti oldalon, a Kertész utca és Wesselényi utca sarkán új, 130 négyzetméteres falfestmény jelent meg Nobel-díjasok Fala névvel. A képen Karikó Katalin és Krausz Ferenc óriásportréja látható.

Karikó Katalin Nobel-díjas, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar-amerikai kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus. Krausz Ferenc pedig Németországban élő és kutató Nobel-díjas, In memoriam Gábor Dénes-díszokleveles magyar fizikus, aki számos tudományos intézet, köztük az Osztrák Tudományos Akadémia tagja, az MTA külső tagja és a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

A Nobel-díjasok Falán olvasható gondolat tökéletesen jellemzi mindkét tudós pályafutását és munkásságát:

„Magyarként, a tudomány élvonalában, az emberiséget szolgálva.”

Karikó
Kép: Színes Város/facebook

 

Karikó Katalin portréja a budai Krisztina körút 30. alatt található tűzfalon volt sokáig látható – ez a város leggyakrabban változó tűzfala – de oda az elmúlt hetekben valaki mást festett fel a Színes Város, Magyarország első tűzfalfestő szervezete.

A Magyar Nemzeti Bank fennállásának 100. évfordulója alkalmából, a székházhoz közeli, több, mint 220 négyzetméteres tűzfalra Popovics Sándor, az MNB első elnökének 6 méteres portréja került. A Magyar Nemzeti Bank egykori elnökének portréja mellett számos, Popovics intézkedéseihez köthető szimbólumot is megjelenítettek a festményen, például az 1932-ben kiadott, Petőfi Sándor portréjával díszített 50 pengős bankjegyet is.

 

 

Mindkét tűzfalfestmény Csuth Péter terveiből készült, a Színes Város munkája nyomán.

(Kiemelt kép: Színes Város)