ARCOK

Kiss Gergely: A sportolással emberileg lehet megalapozni a jövőnket


Háromszoros olimpiai bajnok, európai- és világbajnok, Világkupa-, Világliga- és Euroliga-győztes vizilabdázó, edző, jogász. A MATE-GEAC-MSA gödöllői férfi vizilabda vezetője, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs vezetője és az Ötpróba nagykövete az Énbudapestemnek a szurkolásról és annak hatásáról, az olimpiai falvak különbségeiről beszélt, illetve arról, hogy a sport emberileg milyen sokat tud adni egy gyereknek.

Most ért véget az olimpia: milyen érzésekkel ültél le a képernyő elé szurkolni, mennyire viseltek meg a vizilabda meccsek?

– Kiskoromtól kezdve sportfogyasztó vagyok, apuval az egyik klasszikus közös programunk volt a sok munkája mellett, amikor volt ideje, néztük az összes sportrendezvényt a tévében. 2016-ban a Nagy Sportágválasztó kommunikációs vezetője lettem, így hivatalból is nagyon sok sportággal megismerkedtem, és ki is próbáltam. Ezen a rendezvényen 111 sportágat mutatunk be és 25 hangszert, érdemes szeptember 13-14-én kilátogatni. Természetesen mindig nagyon szurkolok a magyar csapatoknak, érdekelnek a nemzetközi nagy teljesítmények is. Nagyon tudok szomorkodni, örülni, drukkolni, együttérezni, a vízilabdában különösen.

Az, hogy a magyar férfi válogatott bejutott a legjobb négy közé, és végül negyedik helyen zárt, felemás érzés. Fontos bejutni a legjobb négy közé egy versenyen, de aztán szomorú a negyedik hely két vereséggel.

Varga Zsolt olimpiai bajnok bajtársam a szövetségi kapitány, Varga Dénessel együtt nyertünk aranyérmet Pekingben, akkor ő volt a legfiatalabb a csapatban, most már ő a legöregebb: nyilván szurkoltam a fiúknak is és nekik is.

Hogy bírtad idegekkel az ötmétereseket, vagy a bronzmeccset?

– 2012-ben a londoni olimpián játszottam utoljára magyar válogatottal, a 2013-as barcelonai világbajnokságot már a tévé előtt követtem. Akik velem nézték, azt mondták, hogy borzalmas szurkoló vagyok, kiabáltam, ütöttem az asztalt, nagyon szorítottam a fiúknak. Ehhez képest mára lenyugodtam, inkább az volt nehéz, ahogy alakultak a mérkőzések sok feszültséggel, ötméteresekkel, videóbíróval.

Három kontinensen is versenyeztél olimpián, van különbség ilyen szempontból a sportolók számára?

– A rendező ország habitusa mindig érződik. Kína hatalmas ország, Pekingben háromszor-négyszer annyi önkéntes dolgozott, mint más olimpiákon. Minden nagyobb kereszteződésben állt vagy harminc önkéntes. Nagyon figyeltek arra, hogy a környezet, a kertészeti rész az olimpiai faluban nagyon jó legyen – ez például Athénban kifejezetten gyenge volt, az egy nagyon száraz időszak volt, így az egy sivárabb olimpiai falu volt. Ausztráliában pedig meglepően hűvös volt, mert a szeptember-októberi időszak ott tavasznak minősül, még a pulóver is elkelt. Nyilván egy ázsiai olimpián több ázsiai étel van és a feliratokkal is meggyűlik a bajunk. A rendező ország csapata mindig nagyon sok érmet nyer, mert nagyon komoly felkészülési programot építenek fel a sportágak a hazai olimpiára. 

Sok kritika érte a párizsi olimpiát a kajától elkezdte a Szajna vizén át. Te hogyan láttad ezt szakmai szemmel?

– A lehető legteljesebb képet hallok és látok: ismerősök, sportemberek és nézők is voltak kint. Iszonyatosan magasak voltak a nézőszámok, tízezrek voltak kint minden versenyen. A szó legszorosabb értelmében nagyon színes a kép, sok minden jó és profi, de ilyenkor tényleg nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között kell élni és készülni a versenyzőknek, az olimpiai falu is valakinek tetszik, valakinek nem. Nagyon vegyes, amit én láttam és hallottam.

Kiss
Kép: Meresz Marton/Énbudapestem

 

Szerinted milyen olimpia lenne Budapesten?

– Vizekben jól állunk, úgyhogy nekünk nem lenne probléma egy hosszú távú úszás megrendezése, mint Párizsban a Szajnában. A magyar szervezők minden sportversenyen minden sportágban, eddig bármilyen nagy versenyt rendeztünk, a szívüket-lelküket belerakták.

Nagyon meg szerették volna mutatni, hogy egy tízmilliós ország mit tud kihozni egy világversenyből. 

 A sportban is fontos beletenni az edzésmunka mellett ezt a fajta elszántságot, győzni akarást és fókuszt. Ez a szervező munkában is fontos, ebben szerintem egészen erősek vagyunk. Sem a gazdasági, sem a politikai oldalhoz nem értek, én csak azt mondom, hogy emberi és sportemberi oldalról meg tudnánk csinálni.

Említetted, hogy Párizsban is nagyon jó nézőszámok voltak: a hazai közönség a szurkolásra tényleg annyit hozzá tud adni egy sportoló teljesítményéhez?

– Abban a pillanatban, amikor valami nem annyira megy, elfáradtál vagy az oxigénhiány zavarja a teljesítményedet, ha akkor jön egy őrült nagy szurkolás, az nagyon fel tudja dobni az embert. Alapból is azon van a fókusz az eredményesség érdekében, hogy a legjobbat kihozzam magamból akkor is, ha megfájdult az ujjam, szúr az oldalam, valamit hibáztam.

Csak a feladatra koncentrálok, és erre rá tud segíteni a közönség.

Nekünk a 2001-es budapesti Európa-bajnokság volt nehéz ebből a szempontból: ez volt az olimpiai győztes csapat első nagy versenye, óriási volt a közönség részéről az elvárás, hogy az olimpiai bajnok csapat a hazai pályán biztosan nyer majd. Ilyen értelemben a bronzérem kudarc volt: hiába edzettünk sokat, hiába készültünk, hiába szerettünk volna nagyon erősen győzni, nem sikerült.

A mentális egészség fontos témája ennek az olimpiának: hogy az edzésmunka mellett fejben is ott kell lenni a megfelelő teljesítményhez. A ti időtökben ez nem volt ennyire téma, mi a véleményed erről a folyamatról?

– Valahogy fordítva volt nálunk, mi belül foglalkoztunk ezzel, és dolgoztunk rajta csapatszinten, de kifelé kevesebb szó esett róla. Ez a téma most jobban ki van rakva a közvélemény elé, ami nem baj, mert ez is része a sportnak. Egyrészt az egy tévhit, hogy mindig nyer a bajnok, mert nem mindig ő nyer. Tévhit, hogy a bajnoknak mindig minden sikerül.

A bajnok attól bajnok, hogy a kudarcok után nagyon gyorsan tud felállni, a bajnok nagyon gyorsan tud alkalmazkodni a körülményekhez, a személyes és a külső körülményekhez is, vagy akár egy sérüléshez.

 Djokovics a térdműtétje után egy hónappal már játszott Wimbledonban! Az úszósportban komoly áttörés volt, amikor Johnny Weissmüller a 100 méteres gyorsúszást 1 percen belül tudta teljesíteni: ma 46 másodperc a világcsúcs. Ebben a kiemelkedő teljesítményben szerepet játszanak olyan technikai dolgok, mint a bukófordulók, a delfinezés tökéletesítése, de az is, ha mentálisan tudnak fókuszálni a teljesítményükre és a győzelemre.

Sokat dolgozol fiatalokkal, nekik is ezt adod át? Megváltozott a fiatalok viszonya a versenysporthoz?

– Az én életem nagy szerencsémre a gyerekekről és a sportról szól. A Nagy Sportágválasztón és az Ötpróbán is fővárosi és országos rendezvényeken buzdítjuk a magyar lakosságot a sportolásra. Itt a MATE-GEAC-MSA gödöllői férfi vízilabda szakosztályában több mint száznyolcvan gyermekkel dolgozunk, plusz a felnőtt csapat, összesen kétszáz feletti sportolónk van. Azt próbálom átadni, hogy a gyerekek a sportolással meg tudják alapozni a jövőjüket emberileg, hogy megbízható munkaerők, megbízható barátok, családtagok legyenek, ezt a fókuszt és teljesítményt át tudják majd a munkába, családi életbe is ültetni.

A sport segítségével sok emberi értékkel gazdagodhatnak, és ez a legfontosabb hosszú távon, hogy jó emberek, értékes emberek legyenek.

Aki tehetséges és szorgalmas is, abból lehet jó vízilabdázó is. A mentális készüléssel is foglalkozunk, ez 30 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, nem törődött ezzel Magyarországon, de Európában sem senki. A gyerekek már másképp állnak hozzá a versenysporthoz, a szülőktől, a felnőttek világából csapódik rájuk közvetve borzasztóan sok hatás, a Covid, a háború, az infláció, a külpolitika, a belpolitika. Megjelenik ez a feszültség az ő lelkükben is, hogy milyen bonyolult összetett a minket körülvevő világ, az iskolában és az edzésen is magas elvárások vannak. A sport ebben is segít, hiszen délelőtt tanulsz az iskolában, a szellemedet építed, délután az edzésen fizikailag levezetted a feszültséget, felszabadultan ott vagy egy csapatban, emberi értékekkel gazdagodsz. Nagyon sok olyan sportoló gyereket ismerek Magyarországon és itt nálunk Gödöllőn is, akik jó tanulók, jó sportolók, céltudatosak és jó rájuk nézni.

Kiss
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

2008 óta vagy díszpolgár Budapesten, sokat játszottál külföldön, most itt Gödöllőn találkozunk. Milyen a viszonyod a magyar fővárossal?

– Erzsébetváros és Budapest város díszpolgára is lehettem: ez óriási elismerés és megtiszteltetés annak a kissrácnak, aki a Klauzál térről indult minden nap edzésre meg iskolába. Budapest mindig is a szívem csücske volt és lesz, az Andrássy úton mindig sóhajtok egy nagyot, imádok végigmenni rajta gyalog, autóval, bárhogyan. De az utóbbi időszakban én nagyon megszerettem a budapesti agglomerációt is. Mondom ezt úgy, hogy belvárosiként azelőtt gyalog jártam iskolába, edzésre, bulizni, színházba, szórakozni, már a külső kerületek is olyan távolinak tűntek, Budára sem nagyon mentem át. Most mégis azt mondom, hogy szerintem Budapest egysége a vonzáskörzetével teljes, a Pilistől a ráckevei Duna-ágig.

Neked melyik a kedvenc uszodád Budapesten?

– A vízilabdázás bölcsője a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, imádom minden medencéjét. De a vízilabdás pályafutásom előtt is nagyon sokat jártam a Palatinus Strandra. Jó, hogy hogy vannak a városon belül is, több kerületben is felújított strandok, uszodák, nekem nyilván a versenyuszodák a kedvenceim, a Császár-Komjáditól és a Kőér utcai, akkor még Honvéd-uszoda.

Nagy szívfájdalom, hogy nem működik már a Tungsram strand Újpesten, nagyon sok jó csapattárssal készültünk ott abban a nagyon-nagyon hideg vízben a Duna-parton.

Különleges hangulata volt, saját kis világban készülhettek ott a vizilabdások, az edzések mellett sok szép emléket őrzök onnan óriási palacsintázásokról, dinnyezabálásokról.

Hajós Alfréd, Komjádi Béla, Székely Éva: sok létesítményünk van olimpikonokról elnevezve. Te minek örülnél, ha Kiss Gergely nevét viselhetné?

– Szeretnék jó sokáig élni, és nem biztos, hogy életemben el fognak nevezni rólam bármit is. Egyébként is, hatan lettünk háromszoros olimpiai bajnokok és 21 olimpiai bajnok vizilabdázó van, úgyhogy nagy a választék, hogy kiről lehet elnevezni utcát, teret vagy egy uszodát. De már ért az a megtiszteltetés engem, hogy két tornatermet is elneveztek rólam, nagyon megtisztelő volt ott lenni ezeken az avató ünnepségeken.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)