KÖZÉLET

Ma tárgyal Magyar Péter és Karácsony Gergely


A Tisza Párt elnöke korábban bejelentette, hogy ma asztalhoz ül Karácsony Gergellyel. Ha nem is születik bármiféle megállapodás, sőt hivatalos közlemény sem a találkozóról, a tárgyalás tétje nem kevesebb, mint a Fővárosi Közgyűlés működőképessége.

Hosszútávfutásnak tűnhetett Budapest főpolgármesterének megválasztása – pontosabban a leadott szavazatok érvényességénék és újraszámlálásának folyamata –, mivel a Nemzeti Választási Bizottság csak több mint egy hónappal a június 9-i választás után állapíthatta meg a végeredményt, melynek alapján Karácsony Gergely nyert.

De a Fővárosi Közgyűlés összetétele jelentős mértékben változik ősztől. Az előző választáson a 32 fő közgyűlésben a Fidesz–KDNP 13, a DK 7, az MSZP 5, a Momentum 3, a Párbeszéd pedig 2 mandátumot szerzett (ebből egy a főpolgármester), 3 képviselő pedig egyetlen frakcióhoz sem csatlakozott.

Ehhez képest 2024-ben – bár Karácsony Gergely nyert –, a főpolgármester mögött nem áll többség: a Momentum ki-, a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület pedig bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe. A Párbeszéd-DK-MSZP 6, MKKP 3, a Tisza Párt és a Fidesz-KDNP 10-10, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP pedig 3 képviselőt delegálhatott a közgyűlésbe, amelyben a sok közül a legnagyobb talány a Tisza Párt leendő működése.

2024.06.24.
Képviselői megbízólevelek átadása júniusban. Kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség

 

A főpolgármester és a Tisza Párt együttműködésének kérdése már korábban felmerült,  Karácsony még július elején nyilatkozta a Telexnek, hogy felvette a kapcsolatot Magyar Péterrel, mert az eredmények alapján a Fidesz mellett a Tisza adja a legnagyobb fővárosi frakciót. Karácsony akkor kiemelte, hogy „a józan paraszti ész alapján gondolt elsőként a Tisza Pártra, bár hozzátette, hogy az összes frakció vezetőjével, így a Fideszével is szeretne tárgyalni az új közgyűlésről, mivel azt szerinte új logika mentén kell működtetni a megváltozott jogszabályi környezet, és az új szereplők miatt is.

Magyar Péter július 28-án, a „Magyarinfó” című YouTube-műsorában a Tisza alelnökével, Radnai Márkkal többek között arról is beszélt, mikor ülnek le Karácsony Gergely főpolgármesterrel tárgyalni. Magyar Péter elmondta, hogy augusztus 1-jén kerül sor az első „informális egyeztetésre”. Azt mondta, sok kérdése van Karácsonyhoz, a kritikáit már elmondta, de szerinte az elsődleges cél az lesz, hogy a főpolgármester mondja el, hogy mit akar, hiszen neki kell közgyűlési többséget szerveznie maga mögé. „Annyit tudok ígérni, hogy meghallgatom őt” – mondta.

Magyar
Tisza párt tüntetése június 8-án Kép: Merész Márton/Énbudapestem
 

A fővárosi viszonyokról és Karácsonyról beszélt a Válasz Online-on hétfőn megjelent interjúban  Radnai Márk is, aki ezt mondta: „Mi biztosan nem fogunk arra játszani, hogy működésképtelen legyen a budapesti közgyűlés”. 

 

Nem Karácsony a mumus, hanem aki mögötte áll. Gyurcsány Ferenc, akiről már a saját közössége is úgy gondolja, hogy akadálya a kormányváltásnak, mégsem képes venni végre a kalapját

– tette hozzá.

A Karácsonnyal folytatott megbeszélésen Magyar Péter azt az álláspontot is képviselheti majd, hogy csak akkor szavazna a Karácsony-féle vezetés által előterjesztett ügyek mellett, ha az újraválasztott főpolgármester (a Párbeszéd) kilép az MSZP-DK-Párbeszéd szövetségből. Legalábbis erre utal az az interjú, amit Magyar a Telexnek adott: „Ügyek mentén tudunk megállapodni – mondta ekkor Magyar, de a riporteri közbevetésre, mely szerint a főpolgármester-helyettesek személye ilyen „ügy" lehet, a Tisza Párt elnöke konkrét személyek esetében visszautasította a megállapodás lehetőségét. 

„Amilyen neveket mi hallottunk, hogy Kiss Ambrus meg Tüttő Kata, meg ilyenek… Azok fel sem merülnek. Nem fogjuk konzerválni a DK-nak a bázisát meg az MSZP bázisát, a nem létező pártoknak a bázisát, akik nem kaptak senkitől felhatalmazást." – jelentette ki határozottan Magyar, majd a Magyar Kétfarkú Kutyapárt kapcsán beszélt arról, hogy azt a pártot „külön kell kezelni attól a bagázstól, amelyik leépítette a fővárost, leépítette az országot”.

Magyar korábbi megszólalásai tükrében az elmondottakban semmi meglepő nem volt, legfeljebb az, hogy pártelnök Kiss Ambrus nevét a DK-val egy napon említette, miközben a DK főpolgármester-helyettese köztudottan Gy. Németh Erzsébet volt 2022-ig, jelenleg pedig Bősz Anett. Kiss Ambrus 2010 óta – még a Demokratikus Koalíció megalakulása előtt – felhagyott az aktív politizálással, de az azt megelőző időszakban végzett politikusi tevékenysége is Kiss Péterhez illetve Bajnai Gordonhoz köthető, nem Gyurcsány Ferenchez. A jelenlegi főpolgármester-helyettes nevét a DK elnökével összefüggésben a kormányközeli sajtó, például a Magyar Nemzet használta az úgynevezett Városháza-botrányban, annak a cikknek a címében, amelynek rágalmazással felérő állításait nem bizonyította senki.

Közgyűlés
A jelenlegi közgyűlés októberig.  Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Hogy mi lesz a DK-MSZP-Párbeszéd szövetséggel, felbomlik-e, és az mennyire lenne elfogadható a városvezetés számára, nem tudni. Annyi biztos, hogy a meg nem nevezett városházi források kényszerházasságnak titulálták a Gyurcsányékkal kötött választási szövetséget a 24.hu-nak

Nagy Attila Tibor politikai elemző portálunknak elmondta, hogy ő nem gondolja, hogy Magyar Péternek szövetségbontó kérése lesz, de a Tisza Párt nehéz helyzetben találja majd magát. Nagy Attila Tibor szerint ha a közgyűlés nem tudja időben elfogadni a költségvetést és ebből fakadóan működésképtelenné válik, valakinek viselnie kell a politikai felelősséget, és jelenleg a Tiszát fenyegeti az a veszély, hogy ha nem szavazza meg a költségvetést akkor őket tartják majd felelősnek ezért, ha viszont megszavazza, akkor azzal lehet vádolni pártot, hogy mégis együttműködik „Gyurcsányékkal”. Nagy úgy véli, hogy nem egyszerű feladat áll Magyar Péterék előtt, és valahogy meg kell akadályozniuk, hogy politikai kár érje őket emiatt.

Arról, hogy mi lehet a mai megbeszélés tárgya az elemző nem akart találgatásokba bocsátkozni, de azt elmondta: a Tisza Pártnak az az érdeke, hogy minél jobban megkülönböztesse magát az elit pártjaitól, ami alatt a korábbi ellenzéki pártok ugyanúgy beletartoznak, mint a Fidesz-KDNP:

Tehát Magyar Péternek az az érdeke, hogy ne szürküljön bele az eddigi pártok alkuiba

– mondta Nagy Attila Tibor, aki arra emlékeztetett, hogy Magyar Péter néhány neki nem tetsző dolgot már korábban is említett, például a városházi cégvezetőknek adott jutalmat.

Az elemző reagált arra a napokban megjelent interjúra is, amelyben a korábbi főpolgármester Tarlós István a fővárosi közgyűlés esetleges működésképtelenségéről beszélt. Ezzel kapcsolatban Nagy annak a véleményének adott hangot, hogy meglepné, ha a Fővárosi Közgyűlés ki tudná tölteni ötéves mandátumát. 

A tervek szerint Karácsony Gergely a közgyűlés többi pártjának képviselőjével is tárgyalni fog. 

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)