FRISS

Huszonegy fával zöldül tovább az Egyetem tér


Az V. kerületi önkormányzat is folytatja a zöldterületi fejlesztéseit az élhetőbb belvárosi környezet megteremtésének elősegítésére: az utcákon és a tereken új fákat ültetnek és több zöldfelületet alakítanak ki.

Az Egyetem tér a „Belváros új Főutcája kiépítése” beruházás első ütemében újult meg 2010-re. Azóta felmerült az igény a zöldfelületi arány és a belvárosi árnyékmentes területek további növelésére, újabb fák ültetésére. A munkálatok 2024. július elsején kezdődtek és várhatóan 2025 tavaszáig tartanak.

 

Új zöldfelületek

 

Az Egyetem tér épületekkel szorosan körülvett, teljes egészében burkolt terület, nyaranta túlmelegszik, ezért a megújítási koncepciójában hangsúlyos szerepet kapott a zöldfelületi arány növelése. Az Egyetem tér központi helyeire 3 darab 8-10 méteres, koros, karakteres formájú fa elhelyezését illetve önálló facsoportok ültetését tervezik, 18 darab normál és nagyméretű fa elhelyezésével. A változatos térkialakítással, a különböző korú és méretű fák ültetésével a lokális hőszigethatás csökken, jelentősen nő a párolgó- és árnyékolt felület.

Belváros-Lipótváros
Látványterv  Kép: Belváros-Lipótváros

 

Az ültetendő fák életfeltételeinek megteremtése és hosszútávú fenntartása érdekében automata öntözőrendszert építenek ki a csapadékvíz bevezetésének lehetőségével kiegészítve, sőt a téren már meglévő fákat is bekapcsolják az öntözőhálózatba. A közművek hálózata és védőtávolságaik miatt a téren kétféle faültetést alkalmaznak: stockholmi faültetési rendszert, ahol több fa összefüggő alépítményének kialakítása lehetséges, és gyökércella rendszert, ahol a közművek nem teszik lehetővé a szerkezeti talaj beépítését.

Belváros-Lipótváros
Látványterv  Kép: Belváros-Lipótváros

 

A téren, az ELTE épülete előtt két meglévő gömbkőris áll. Ezek a kb. 12-13 éve elültetett fák, az életkörülményeik javításával támogathatók a nagyobb lombtömeg növelésében és az egészségesebb fejlődésben. A két fa közül a templomhoz közelebb eső jóval kisebb, fejlődésben feltehetőleg erősebben akadályozott. Ennek közvetlen közelébe is tervezik új fák telepítését. A meglévő fa revitalizálása az új fákkal közös alépítménnyel hatékonyabb (minél nagyobb az összefüggő élettér annál jobban tud működni a rendszer). A meglévő fák stockholmi rendszerbe integrálása a gyökérzóna feltárásával, a talaj cseréjével, az elérhető felszín alatti élettér növelésével és a kiegészítő rendszerek (vízbevezetőlevegőztető kutak, öntözés) beépítésével történik.

 

Átalakuló vízjátékok, utcabútorok, forgalmi rend 

  • Az Egyetem tér dél-keleti részében található Sajt-szökőkutat áthelyezik a Henszlmann utca torkolatában található Könyv szökőkút helyére és korszerűsítik a vízgépházát.
  • A Sajt-szökőkút helyén egy új ivókutat helyeznek el. 
  • A Kecskeméti utcában és a téren alkalmazott faveremrácsokat telepítik az újonnan ültetendő fák köré.
  • A téren található üvegpollerek világítása is megújul, néhány helyen a meglévő fix pollereket felváltják a nyitható pollerek, erre a tűzoltó felvonulási terület miatt van szükség.
  • A Láb-szobor gördeszkázás elleni védelmét a körülötte található kövek sávos bemarásával biztosítják.
  • A munkálatok során ideiglenes forgalmi változásokkal kell számolni, azonban a forgalmi rend a beruházást követően nem változik, az útpálya keresztmetszeti szélessége sem módosul.

Forrás: Belváros-Lipótváros Városfejlesztő honlapja 

(Kiemelt kép: ELTE)