KULTÚRA

Egy filctoll, száz négyzetméter – Tripo Európa-rekorder falfestményt készít


Tripsánszki Dávid „Tripo”, a street art egyik legnépszerűbb magyar alakja hamarosan befejezi az alkotást, ami egy budapesti pláza falát díszíti majd.

Egész nyáron street art összművészeti programokkal és társadalmi üzenetekkel tölti meg folyosóit Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja. Ennek részeként a műfaj egyik ikonikus alakja, Tripsánszki Dávid „Tripo” egyetlen fekete filctollal száz négyzetméteren festi meg új beltéri falfestményét – áll az Arena Mall lapunkhoz is eljuttatott közleményében. Kiemelik:

ezzel a technikával sosem készült még ekkora méretű beltéri falfestmény Európában, ráadásul Tripo az utolsó filctollvonásig nyilvánosan, a bevásárlóközpont látogatói és az alkotás folyamata iránt érdeklődők szeme láttára, élőben festi a művet.

Tehát aki szeretné, még meglesheti a street art művészt munka közben. „A kép fókuszában három amazon látható: az ősi hajnal védőszentje, Auróra, a jelenlét és az éber tudat őrzője, Prezentia és a jövő dacos, fiatal amazonja, Futurea. A három női alakban a tudatos vásárlást alakító viselkedésformákat, az ősi emlékezetet, a tudati réteget és az ösztönös jövőben létet jelenítettem meg” – idézi az alkotásról Tripót a közlemény. A fekete-fehér alakokat meleg, üde színek és arany virágok ölelik majd körbe, emellett megjelennek Budapest építészetére utaló szimbólumok – teszik hozzá.

 

A falfestményt egyébként, mint írják, augusztus 2-án 21 órától különleges vizuális és zenei programok kíséretében Tripo személyesen mutatja be a közönségnek. A közlemény kitér a tudatos bulizásra is, ami Tripo esetében nem meglepő.

A hosszú időn át függőségekkel élő street art művész néhány éve úgy döntött, elég volt. Akkor visszavonult, leállt a drogokkal, a partizással, azóta csak megrendelőknek alkot. Kivéve, ha romatelepek omladozó épületeiről van szó, hiszen helyi gyerekek segítségével sok ilyet kifestett.

„Ezek segítettek kibújni ebből a függőségi parából” – egy évvel ezelőtt, megtisztulásának útját bemutató kiállítása kapcsán Tripsánszki Dávid „Tripóval” készült interjúnk itt olvasható.

(Kiemelt kép: Arena Mall)