STÍLUS

Itt van a világ legjobb minőségű kútvize – hűsölni szabad!


A sok eső ellenére ne legyenek illúzióink, jön a hőség, de Budapest fantasztikus minőségű, hideg vízzel vár mindenkit, aki hajlandó elengedni a műanyag palackokat.

Ritkán gondolunk bele, hogy mekkora luxus, hogy bármikor rendelkezésünkre áll gyakorlatilag korlátlan mennyiségű ivóvíz. Időnként nem baj, ha engedünk a szentimentalizmusnak és figyelmeztetjük magunkat, hogy a világ nagyobbik része nem olyan szerencsés, hogy akár házikedvenceit is meg tudja itatni egy arra alkalmassá tett ivókútból, miközben a tikkasztó nagyvárosban sétál. Budapesten a turisták ezrei is naponta csodálkoznak rá, hogy milyen finom íze van a mindig hideg kútvíznek, az pedig tényleg egyedülálló, amilyen jól lefedik ezek a források a várost – gyakorlatilag pár percnyi gyaloglásra vannak egymástól, ha tudjuk, hogy hol kell őket keresni. Kánikulában az egyik legfontosabb dolog, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Több térkép és app is segít, hogy a nagy melegben hol jutunk vízhez a fővárosban.

Hol találok ilyet?

Praktikus és környezetkímélő megoldás, ha a meleg nyári hónapokban a táskánkban lapul egy kulacs, vagy újratölthető palack. Nem csak a környezetet szennyezzük kevésbé, de a pénztárcánkat is kíméljük. Ivókutakat parkokban, játszóterek, futópályák környékén jó eséllyel mindig találunk. Budapest ivókútjaira két applikáción, a BP Fatáron (ios vagy android) és a BudapestGO-n (ios és android) is rá lehet keresni. Ha nem jelennek meg a BudapestGO-ban az ivókutak, akkor a „Tervezés" fülön a „Szűrő" menüpontban, a „Budapest-infó" alatt kell bekapcsolni.

Hűsítő Budapest projekt keretében is egyre több közkút került ki forgalmas csomópontokra, metrómegállókba – ezekhez térkép is készült. Másik forrás lehet a kozkutak.hu, ami folyamatosan frissített, 13 éve futó hatalmas adatbázis, ahol az összes lehetséges vízlelő helyet igyekeznek feltüntetni országszerte, így Budapesten is.

Hűsítő
Kép: Hűsítő Budapest

 

Az ivóvízről és hogy milyen módon jut el az ivókutakhoz, illetve hogyan tárolnak elképesztő mennyiséget belőle, itt írtunk. A Fővárosi Vízművek kőbányai víztárolójában hallottakkal így bővítettük ismereteinket. 

A fokozódó kánikula és az ország egész területére szerda 0 órától kiadott harmadfokú hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei ivókutakkal, a járművek intenzív klimatizálásával, az utak fokozott locsolásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetét. Részletek itt!

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)