STÍLUS

A világ egyik legszebb utcájának választották ezt a pesti utcát


A világon összesen nagyjából 3,6 millió utca van, egy utazási oldal szerint az egyik legszebb pont egy magyar sétálóutca.

A Condé Nast Traveler a világ egyik legnagyobb turisztikai portfóliójával rendelkezik, elég jól ismerik Budapestet, gyakran írnak róla. Amikor a világ legszebb fürdőit, vonattal bejárható tájait, megfizethető desztinációkat mutatnak be, a magyar főváros rendre rajta van a toplistáikon, de gyakran jelenik meg interjú a nálunk forgó filmek sztárjaival is, akik – nyilván – nagyon megszerették Budapestet, és csak áradozva tudnak nyilatkozni róla.

A CNT online felületének szerkesztői nemrég a világ összes utcája közül kiválasztottak 71-et, amiket – különböző okok miatt ugyan – de a legszebb ilyen közterületek közé soroltak. Több Google-találat megnyitása után úgy néz ki, hogy a 3,6 millió utca egy viszonylag egyezményes szám, amikor meg akarjuk becsülni, hogy hány utca található a Földön, ebből bekerülni a 71 legszebb közé pedig igen jó eredménynek számít. 

Zrínyi
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

 

A világ egyik legszebb utcája a budapesti Zrínyi utca a Lipótváros déli részén található és a Széchenyi István tértől a Szent István térig húzódik. A cikk kiemeli, hogy a Zrínyi utcából csodálatos kilátás nyílik a Bazilikára, pedig a szerkesztők, akik a listára tették, még nem is láttak mindent. Ez csak egy része annak a gyalogosbarát sétánynak, amit Budapestre tervez a főváros

Van olyan utca, amit az összeborulva virágzó fái, másikat a környező épületek színe vagy építészeti stílusa, esetleg a hátterét domináló hegylánc juttatott a listára. Buenos Aires, Kyoto, Amalfi Coast és New Orleans is szerepeltek a valóban az egész bolygót átfésülő listán, ide kerülhetett be Budapest – szerintünk egyébként több utcával is pályázhattunk volna.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)