STÍLUS

A lomb négyszögesítése: fazonigazítás a belvárosban


Most fejezték be lombjainak fazonigazítását, annak néztünk utána, hogy a FŐKERT fafodrászai miért kockaalakúra nyírják a Károly körút ikonikus fáit.

A múlt héten fazonigazítást végzett a FŐKERT a Károly körút kockára nyírt gyertyánjain (Carpinus betulus) – sövénynyíróval és metszőollóval levágták a rakoncátlan ágakat, megélesítették az éleket, kihegyezték a sarkokat. Ezt a több napos munkát rendszeresen, évente kétszer elvégzik, és sokszor nem is olyan könnyű a dolguk, hiszen a gyertyán igen erőteljes növekedésű fa, nem tartja magát a geometriai formákhoz. A növényszobrászkodás mellett az ápolási munkákat is elvégezték, lekezelték a törzsön lévő sebeket is.

A
Kép: FŐKERT Facebook-oldala
 

Formájukat és a fák magasságát a 2011-es átadás után és azóta is gyakran éri kritika, pedig – mint mindenre – természetesen erre is van magyarázat. A geometria nem csak erős arculati elem: a villamos pályaűrszelvényének, és a villamos működéséhez szükséges vezetékek biztonsági zónájának szabadon hagyása miatt kellett ilyen kis koronájú fákat választani, és ezen a magasságon tartani őket.

A felsővezetékek szabványos magassága 5,8 méteren van. A faiskolai szabvány szerint az útsorfák 2,2 méteres törzzsel rendelkeznek. Esetenként lehet olyan fákat is találni, melyek törzse kicsit magasabb, de 6 méterig egyik sem ér fel, hogy a vezetékeket elkerülve ágazzon szét, ezért a jelenleginél magasabbak semmiképp sem lehetnek. Még ha a magas törzs nevelését a kivitelezést követő rendszeres metszéssel meg is valósítanák a fenntartók, a vezetékekre hulló ágak továbbra is kockázatot jelentenének a villamos zavartalan működtetésében.

Kockultunk
Kép: FŐKERT Facebook-oldala

Az ikonikus kockafák a Károly körút talán legfigyelemfelkeltőbb elemei, de nem volt ez mindig így. Budapest egyik legkülönlegesebb helyzetű köztere sokáig közúti forgalmi szerepre volt kárhoztatva, aztán a Lépték-Terv Tájépítész Iroda 2009-ben áttervezte – a kapcsolódó körútszakaszoktól való arculati elválasztásként egy középszigetet alakítottak ki. Így egy különleges és látványos városképi, zöldfelületi elemmel, a látványos, szabályosra nyírt fasorral bővítették a teret a Deák tér és a Dohány utca között. A nyírt fasor 8 méter szélesen a villamosok dupla sínpárja között létesült, egy reprezentatív zöldsávot létrehozva, aminek klímamódosító hatása nem csak a körút, de a tágabb környezet szempontjából is kedvező változást jelent. 

Íme, itt egy galéria, ami bemutatja, hogy hogy nézett ki a Károly körút (korábban Tanács körút) a zöldfolyosó előtt; mi már nem is nagyon emlékszünk, hogy milyen volt ez a városrész a kockafák nélkül. Megnéztük.

Kiemelt kép: FŐKERT Facebook-oldala