KULTÚRA

Konkurenciát kap az olimpiai játékok és az atlétikai világbajnokság


A Nemzetiközi Atlétikai Szövetség a világ legjobb versenyzőinek új versenyformátumot talált ki, amit először Budapesten rendeznek meg 2026 szeptemberében.

Csaknem 70 ország 400 versenyzője, köztük a legnagyobb sztárok szerepelnek majd a viadalon, melynek létrehozásával az a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) célja, hogy ezentúl ne teljen el úgy év, amikor nincs nagyszabású nemzetközi esemény, ami mind az atlétáknak, mint a nézőknek vonzó lehet. Az első ilyen viadalra 2026. szeptember 11-13-án, Budapesten kerül majd sor, ezután pedig kétévente terveznek hasonló eseményt.

A versenyszámokat három napon át, háromórás blokkokba tömörítik majd, a nézőknek azt ígérik, hogy a pörgősebbre tervezett formátumot új szervezési és technológiai újításokkal frissítik fel, így fogyaszthatóvá téve azt a fiatalabb generációknak is. A versenyen olimpiai és világbajnokok, Gyémánt Liga-győztesek és az év legjobbjai vehetnek részt az évben elért legjobb eredményeik alapján. A sportág legnépszerűbb szakágai képviseltetik majd magukat a három nap alatt, rövid-, közép- és hosszútávfutó számok mellett váltóversenyek, dobó és ugrószámok is műsoron lesznek. A cél, hogy a legjobbak legjobbjai egy, mindent eldöntő versenyen mérhessék össze erejüket – innen az eredeti World Athletics Ultimate Championships név.

Szabadtéri
Kép: Szabadtéri atlétikai világbajnokság

 

Az atlétika vonzerejének növelésével azonban nem csak a nézőszámok feltornászása a cél, de – meglepetésre – magukat az atlétákat is vissza kell csábítani a világversenyekre. Míg egy olimpiai cím vagy egy jó szereplés a mai napig hírnévvel, dicsőséggel és szponzorációs szerződésekkel kecsegtet, addig egy világbajnokság sok atlétának már nem ilyen érdekes. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség erre a problémára reagálva tette anyagilag is vonzóvá az új versenysorozatot:

10 millió dollár összdíjazást ígérnek, a versenyszámok győzteseinek pedig 150 ezer dollár (mintegy 54 millió forint) lesz a jutalma. Atlétikában sosem mozogtak még ilyen összegek, ez és a kiemelt eseménnyel járó extra promóció pedig mindenképpen motivációt jelenthet meg a világelitnek is.

Szabadtéri
Kép: Szabadtéri atlétikai világbajnokság

 

Az esemény Budapesten debütál majd, ahogy azt a nemzetközi szövetség (WA) sajtóközleménye is írja, az első “világdöntőt” többek között azért kapta meg a magyar főváros, mert minden idők legjobb szabadtéri világbajnoksága a budapesti volt, tavaly. 

Idén az Európa-bajnokság, majd az olimpiai játékok várja majd az atlétákat, jövőre pedig Tokióban lesz az Atlétikai Világbajnokság, ezért az első ilyen szuperverseny 2026-ban kerül megrendezésre.

(Kiemelt kép: Atlétikai Világbajnokság/facebook)