KULTÚRA

Új, független kulturális alapot akarnak és a kultúra központosítása ellen tiltakoznak


Rendkívüli központosításra készül a kultúra területén is a magyar kormány. A III. kerületi önkormányzat kezdeményezésre a budapesti kulturális élet és a kultúrpolitika közösen áll ki az állami centralizáció ellen Ascher Tamástól Bősz Anettig.

A kulturális törvény kormánysajtó által kiszivárogtatott módosításának tervezetében többek között szerepel, hogy a nemzetstratégiai intézmények felügyelhetik majd a kulturális élet szereplőinek munkáját, amelyek a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába illeszkednek, és úgynevezett „vármegyei ágazati szakmai hálózatok” jönnének létre a kulturális ágazatok és intézmények életének összefogására.

A törvényjavaslat értelmében a hazai kulturális intézmények tevékenységük valamennyi dokumentumát – éves munkatervét, üzleti és szolgáltatási tervét, beszámolóját – el kell küldeniük a kiemelt kultúrstratégiai intézményeknek minősülő szervezetek számára. Mint az anyagot nyilvánosságra hozó Index írja,

a készülő új kulturális törvény úgy egységesíti a kulturális szereplők szabályozását, hogy közben erősen centralizálja, vagyis központosítja a működésüket.

A lap szerint hozzájuk a kész előterjesztés is eljutott, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyújt be a kormánynak, majd ez után kerülhet a törvényjavaslat az Országgyűlés elé.

Erre válaszul Béres András, III. kerületi kultúráért felelős alpolgármester kezdeményezésére „önkormányzati tisztségviselők, szakemberek, a kulturális élet és a kultúrpolitika szereplői gyűltek össze, hogy egységesen tiltakozzanak az új kulturális kormányzati tervek ellen” – fogalmaz Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közleménye, amely szerint

a kezdeményezők közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kezdeményezték egy új, független kulturális alap létrehozását, valamint egy állandó kulturális kerekasztal összehívását is.

A nyilatkozatot és az ahhoz csatlakozók névsorát változtatás nélkül közöljük:

NYILATKOZAT

Alulírottak, a magyar kulturális élet, az önkormányzatok, az intézményi fenntartók szereplői és képviselői, alkotók és befogadók, a leghatározottabban kiállunk a kultúra, a művészet szabadsága és függetlensége mellett. Hisszük és képviseljük, hogy Magyarország kulturális törvényét, a kulturális élet szabályozását csak közösen, az érintettekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve lehet megalkotni.

A kultúra szabadságáért való küzdelem nem más, mint a társadalomért való tett. A kultúra, a társadalom boldogságát, mindennapos boldogulását segíti. Az egymáshoz, önmagunkhoz és a világhoz való viszonyulásunkat pedig merőben meghatározza a kultúrához való hozzáférés lehetősége.

Ahogy közös hazánk minden lényegi kérdésében, a kulturális területen is csak a kölcsönös elfogadással létrejövő törvények biztosítják a demokráciát.

Csak a teljes nyitottsággal, átláthatósággal és konszenzussal létrejött keretek teremthetik meg a kultúra szabadságát, megerősödését, és ezen keresztül a nemzet, az ország megbékélését. Felszólítjuk a jelenlegi kultúrpolitika kormányzati felelőseit, hogy amennyiben a kulturális területen bármilyen törvénymódosításra készülnek, azt a legszélesebb körben vitassák meg, egyeztessenek a kulturális szektor szakembereivel, az érintett közösségekkel és az önkormányzatok, fenntartók képviselőivel. 

Az elmúlt évek jogalkotási folyamatai megmutatták, hogy milyen károkhoz és emberi tragédiákhoz vezetnek a szakszerűtlen, és a széleskörű társadalmi egyeztetés nélkül meghozott rendelkezések. A tervezetből kiolvasható a centralizálás folytatása, a források pazarlása, a hozzánemértés térnyerése, a politikai kontroll lehetősége, amely bürokratikussá és működésképtelenné teszi a kulturális területet.

A mindenkori kormányzat feladata, hogy biztosítsa a szükséges erőforrásokat, védje a kultúra szabadságát és fogadja el függetlenségét.

Ez mindannyiunk közös érdeke!

CSATLAKOZÓK

  • Ascher Tamás, rendező;
  • Beke Károly, Csokonai Nonprofit Kft., ügyvezető;
  • Berg Dániel, II. kerület, alpolgármester;
  • Béres András, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata alpolgármestere;
  • Boross Martin, rendező, a STEREO AKT és a STEREO Művház művészeti vezetője;
  • Bozóki András, politológus, egyetemi tanár;
  • Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese;
  • Faix Csaba, Budapest Brand, vezérigazgató;
  • Fodor Tamás, színész, rendező;
  • Halmai Róbert, kulturális szakértő;
  • Horgas Péter, tervező, a Civil Bázis elnöke;
  • Kardos József, kulturális menedzser, fesztiválszervező;
  • Lányi András, író, filozófus;
  • Kemény Vagyim, Óbudai Anziksz, főszerkesztő;
  • Mohácsi András, képzőművész;
  • Muhi András, a Magyar Filmművészek Szövetsége elnöke;
  • Radnóti Sándor, egyetemi tanár, akadémikus;
  • Szabó György, Trafó managing director;
  • Upor László, dramaturg, Freeszfe Egyesület;
  • Vass Lajos, Óbudai Társaskör, igazgató.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat legutóbb múlt héten szállított kulturális szenzációt, ugyanis dr. Kiss László III. kerületi polgármester bejelentette, hogy az Esterházy-családdal együttműködésben, Vámos Miklós és Dragomán György kezdeményezésére az általa vezetett önkormányzat belevág egy alapítvány létrehozásába, és megvásárolja a világhírű író helyi, Emőd utcai családi házát, hogy azt alkotóházzá alakítsa, amelyben aztán vidéki magyar vagy éppen külföldi szerzőknek és műfordítóknak biztosítanának nyugodt körülményeket az alkotómunkára.

(Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Múzeum / Depositphotos)