KULTÚRA

Egy évvel az ellopása után pótolták a Szűz Mária szobrot


A VI. kerületi önkormányzat támogatásával elkészült az új, Kármelhegyi Boldogasszony szobor. Vasárnap ugyanott helyezték el a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, ahonnan közel egy évvel ezelőtt ellopták a régit.

Kisebb botrány kerekedett belőle, hogy 2023. március 7-én, reggel 9 körül egy férfi bement a VI. kerületi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomba, majd rövid nézelődés után 

egyszerűen leemelte, és a hóna alá csapta az eredetileg itt álló Szűz Mária szobrot.

Az eset azután kapott különösen nagy nyilvánosságot, hogy a rendőrség közzétette a lopásról készült videót, amin jól látszik, hogy a férfi milyen kényelmesen és komótosan sétál el a szoborral. A rendőrség a lakosság segítségét kérte a tolvaj elfogásához, azonban a tettes azóta sem került elő.

 

A fából faragott Szűzanya szobor pótlására a terézvárosi önkormányzat félmillió forint támogatást ajánlott fel

– jelentették be egy, a 444-hez eljuttatott közleményükben. Mint Soproni Tamás polgármester közölte, „azon túl, hogy a szobor minden bizonnyal nagy értéket képvisel, az eltűnése a hívőknek vallási-kulturális jelentősége miatt is nagy veszteséget jelent”. 

Mivel az ebbe a templomba járó közösség tagjai javarészt terézvárosiak, a polgármester fontosnak tartotta, hogy a szolidaritás jegyében segítsen pótolni ezt a veszteséget. Soproni, valamint Horváth Zoltán kanonok, a templom plébánosa egyeztetett arról is, hogy amennyiben a szobor előkerült volna, úgy a polgármesteri keretből származó 500 ezer forintot a biztonsági rendszer fejlesztésére költhette volna az egyházi intézmény.

2024.05.26.
Kép: Képszerkesztőség/Terézváros

 

Ahogy a terézvárosi lap írja, az új, fából faragott, kézzel festett, aranyozott, egyedi művészeti alkotást május utolsó vasárnapján, a Szentháromság ünnepén láthattak először a Király utca és a Nagymező utca sarkán található templom hívei.

A Kármelhegyi Boldogasszony szobor megáldásával egybekötött misén 

Horváth Zoltán esperes emlékeztetett az egy évvel ezelőtt történt, sajnálatos bűnesetre, megköszönte a közösség adományait és kifejezte háláját mindazoknak, akik az új szobor létrejöttében közreműködtek.

A misén Vörös András kármelita tartományfőnök mondott beszédet – számolt be a kerületi lap –, a Szent Efrém Férfikar pedig Bölcs Alfonz, Biebl, Boksay, Dukay, Glinka, Liszt, Mozart, Ramírez és Rahmanyinov műveit énekelte, hiszen – mint azt Horváth Zoltán atya mondta – a Kármelhegyi Szűz tisztelete a középkortól napjainkig, Európától, Ázsián át Amerikáig elterjedt az egész világon.

(Kiemelt kép: Terézváros/Képszerkesztőség)