KULTÚRA

Divat lett függőlegesen is zöldíteni a kerületeket


Édesburgonya és begónia lesznek a slágerdíszek az utcákon egyre gyakrabban megjelenő virágoszlopokon.

A következő hetekben Terézvárostól Kispestig (de korábban láttunk már ilyet Óbudán is) az egész várost ellephetik a virágoszlop és virághenger néven is ismert zöld miniszigetek. 

virághenger
Kép: facebook/Terézváros

 

Az ötlet forrása és a helyszínek kiválasztása nagyjából egy tőről fakad: a vertikális virágládák olyan helyekre kerültek, ahol nehezen megoldható a környezet jellege miatt a virágültetés vagy eleve kis terület áll rendelkezésre. Ezek értelemszerűen nem akadályozhatják az autós- és gyalogosforgalmat és a parkolást sem. A szakemberek a függőleges terjeszkedés esetén is a városi élet sajátosságait jól tűrő növényfajtákat használnak, Terézvárosban például, a 183 virághenger tetejére sárkánybegóniát, oldalába édesburgonyát ültettek. Az édesburgonya nem csak reformételként népszerű, hanem egyben egy bokros növekedésű, változatos levélzettel rendelkező dísznövény is, ami jól érvényesül akár egy egyszerű balkonládában is. Kifejezetten erőteljes növekedésű egynyári növény, szívalakú leveleinek színe az élénk sárgászöldtől a mélybíboron át a majdnem feketéig terjedhet.

virághenger
Kép: Getto Márton/kispest.hu

 

Kispesten, a Csokonai sétány Eszterlánc bölcsőde és Bóbita óvoda közötti, akadálymentesített 500 négyzetméteres szakaszán bukkantak fel a napokban a virághengerek. A térkővel lerakott, felújított sétányt most egynyári növényekkel beültetett ágyások, padok és konténeres növények övezik, de került a sétányra új szeméttároló, és egy kutyapiszokgyűjtő is a Kispesten mostanában kihelyezett 20 új edényből.

(Kiemelt kép: Terézváros)