KULTÚRA

Újbuda a tizenkilencedik születésnapját ünnepli


Május 25-én, szombaton egész napos programmal ünnepli a XI. kerület, hogy tizenkilenc évvel ezelőtt hivatalosan is elnevezték Újbudának. 2005 óta minden év májusában „születésnapi ünnepséget” rendeznek, de lehetne névnapot is mondani.

„A színpadi programot zenei csemegékkel kezdjük: élő koncertek várnak minden zenekedvelőt, hogy együtt bulizzunk a legjobb zenekarokkal. Fő fellépőnk a Carson Coma lesz, akik garantáltan felejthetetlenné teszik az estét legnagyobb slágereikkel. Délután a The Carboonfools és Király Viktor is színpadra lépnek, hogy még színesebbé tegyék a szülinapot fergeteges hangulatú zenéjükkel” – ezzel a szöveggel harangozzák be az Újbuda 19. születésnapja című rendezvényt, amely május 25-én, 10 órakor kezdődik a Feneketlen-tónál, és este fél kilencig tart.

width=1500
A Feneketlen-tó Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

 

A fellépők névsora alapján vélhetően minden korosztály megtalálja a kedvére valót, mégis elmondható, hogy az esemény afféle előrehozott gyereknapnak tekinthető, és nemcsak azért, mert a délelőtti szereplők – például Farkasházi Réka és Tintanyúl – kifejezetten a legkisebbeknek szóló produkcióval érkeznek. A szervezők azt ígérik, hogy „VR játékokkal és megannyi különleges, egyedi virtuális programmal” készülnek, hogy „egy kicsit elrepüljünk a valóságtól, és kalandokban gazdag élményekben legyen részünk”. No, meg ízélményben is, ugyanis a program szerint a születésnapi tortát mindenki megkóstolhatja. Ami immár Újbuda tizenkilencedik tortája.

Így lett a „tizenegyből” Újbuda

Újbuda 2005-ben született, talán nem sokan emlékeznek az apropóra. Pedig az is egy „születésnap” volt: 1930. május 27-én született fővárosi rendelet arról, hogy a korábban az I. kerülethez tartozó dél-budai városrészeket leválasztják a Várnegyedről, a Vízivárosról, és hivatalos megnevezése „Budapest XI. kerülete” lesz. Vagyis 2005. májusában, a kerület születésének 75. évfordulója alkalmából döntött úgy a kerületi önkormányzat, hogy felveszi az Újbuda nevet. Abban az évben kétnapos rendezvénnyel ünnepeltek a Műegyetem rakparton olyan – akkori – sztárokkal, mint Kozsó, Tóth Vera, Oláh Ibolya, a Bon-Bon és a Crystal.

Amúgy nem Újbuda az első elnevezése a XI. kerületnek. Miután az átállás négy évet vett igénybe, a helyi szervek csak 1934-ben kezdték meg működésüket.

1932
A mai Szabolcska Mihály utca háttérben a Móricz Zsigmond körtérrel (1932) Kép: Belházy Miklós/Fortepan

 

Ugyanekkor nevet is kapott a kerület, a hivatalos elnevezése Szentimreváros lett, és mivel ez igazából soha nem ment át a közbeszédbe, nem okozott problémát az sem, hogy 1950-ben  megszűnt ez a név. Ugyancsak 1950-ben jött létre számos agglomerációs település csatlakoztatásával Nagy-Budapest, ami a XI. kerületet annyiban érintette, hogy Albertfalva község is a kerület része lett. A szomszédos Budafok, Budatétény és Nagytétény viszont új kerületet alkotott, ezekből a települések állt össze a főváros XXII. kerülete.

2005-ben még sokan úgy gondolták, hogy Újbuda elnevezés is Szentimreváros sorsára jut, és senki nem fogja így nevezni a kerületet. Az elmúlt tizenkilenc év azonban rácáfolt erre, Újbuda a köznyelvben is használatossá vált.

(Kiemelt kép: A Móricz Zsigmond körtér 1930-ban Fortepan/Paczolay család)