KULTÚRA

A III. kerület megveszi, és alkotóházzá alakítja az Esterházy-család lakhelyét


Dragomán György és Vámos Miklós kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a kerületi polgármester, dr. Kiss László vezetésével belevág a vásárlásba és egy alapítvány létrehozásába, hogy a jövőben vidéki magyar vagy éppen külföldi szerzőknek és műfordítóknak biztosítanának nyugodt körülményeket az alkotómunkára.

„Kezdeményezem, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata vegye meg az Emőd utcai házat, hogy alkotóházként működjön tovább” – jelentette be dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere egy szerda délelőtt rendezett sajtótájékoztatón, az érintett ingatlan kertjében, amely évtizedeken keresztül volt az író Esterházy Péter és családjának lakhelye. Mint a polgármester mondta, a jövőben vidéki magyar vagy éppen külföldi szerzőknek és műfordítóknak biztosítanának nyugodt körülményeket az alkotómunkára.

„Azért hívtuk össze a sajtót, hogy bejelentsük: a feltételes mondatoktól a kijelentők felé fordultunk. Az utóbbi fél évben számtalanszor olvashattuk, hallhattuk: ha ez egy normális ország lenne, a legnagyobb író lakóházát megvenné az állam és irodalmi központot alakítana ki benne. De ez nem egy normális ország. Ha mástól nem, pont Esterházy Pétertől tudjuk” – idézte Kiss az író egyik elhíresült bon mot-ját:

„Közép-európaiak vagyunk: az idegrendszerünk elrongyolt, a vécépapírunk kemény.”

Az Emőd utcai kertes családi ház azután került az érdeklődés homlokterébe, hogy az ingatlan felkerült a legnagyobb adás-vétellel foglalkozó internetes portálra, Dragomán György író pedig posztot írt Faceboook-oldalára az ügyről. Az író már az ingatlanhirdetést is irodalomtörténeti jelentőségűnek nevezte.

Esterházy
Esterházy Péter egykori otthona – a III. kerület megvásárolja és alkotóházat nyit benne. Esterházy Marcell válaszol a sajtó kérdéseire Kép: Pozsonyi Roland/Obuda.hu

 

Esterházy Péter örökösei akkor 350 millió forintos áron hirdették a 200 m2 alapterületű, kilencszobás, 1188 m2 telekterületen álló Emőd utcai Esterházy-házat a Római-parton. A hirdetés szerint „az épületet 1980-ban bővítették – a tetőtér beépítésével – jelenlegi méretére, amelynek köszönhetően sok-sok évig volt egy boldog nagycsalád otthona”. Azt a kerületi lapból, az Óbuda újság hasábjairól már tudni lehetett, hogy a III. kerületi önkormányzat tárgyalásokat folytatott az ingatlan hasznosításáról, nemrég pedig a hirdetés is lekerült az ingatlanpiaci portálról – ezután járunk itt, május 22. délelőttjén, amikorra is sajtótájékoztatót hívott össze az önkormányzat a polgármester mellett Dragomán György író, valamint a család képviseletében Esterházy Marcell részvételével.

A polgármester felidézte, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az elmúlt években számos alkalommal és módon emlékezett az elmúlt évtizedek magyar szépprózájának egyik legnagyobb alakjára: a kerület kulturális folyóirata, az Óbudai Anziksz Esterházy-különszámmal jelentkezett 2020 tavaszán, 2021-ben köztéri Esterházy idézetplakátok lepték el a kerületet, 2022-ben a rómaifürdői HÉV-megálló Esterházy-falfestményt kapott, 2023-ban pedig a szomszédos strand kerítésére kerültek ki az írótól idézetek.

Most, 2024 tavaszán pedig  kezdeményezem, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata vegye meg az Emőd utcai házat, hogy alkotóházként működjön tovább”

– közölte dr. Kiss László.

Esterházy
dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Dragomán György író Kép: Pozsonyi Roland/Obuda.hu

 

Az adásvétel a kerületi költségvetés számára jelentős kiadásnak számít, főleg mert – mint a polgármester fogalmazott – a kormányzati szándéknak megfelelően az önkormányzatokat kivéreztették. Ugyanakkor nem is a pénz volt a legnagyobb probléma, hanem a ház sorsának mérlegelése, hiszen az önkormányzat és a hozzá kapcsolódó szervezetek sokféle tudással és képességgel rendelkeznek – de irodalmi központ, alkotó- és fordítóház működtetése nem szerepel közöttük.

Éppen ezért volt fordulópont, ügydöntő az írók, Dragomán György és Vámos Miklós bejelentkezése. „Az ő általuk alapított irodalmi alapítvány garancia arra, hogy a ház jó kezekben lesz, hogy létrejön és magas szinten fog működni az irodalmi alkotóház, és így gazdagodik a kerület egy új kulturális intézménnyel” – folytatta a polgármester, majd az író fiának, Esterházy Marcellnek az egy évvel ezelőtti nyilatkozatát idézte:

„Negyven évet dolgozott benne az apám, nyugalom van, közel a Duna-part, ez a légkör talán mást is inspirálhat, és eltölthet aktív alkotómunkával egy-két hónapot, legyen akár külföldi író, vidéki költő vagy épp egy fordító, aki a magyar irodalomhoz kötődik. Egy ilyen alkotóház Római-fürdő és a főváros kulturális életére is hatással bírna.”

A polgármester szerint az Esterházy-ház megmentése és az irodalmi életbe (vissza)kapcsolása olyan küldetés, amely messze túlmutat a napi szintű politikán, vitákon, harcokon. „Pontosan tudjuk, hogy a következő nemzedékek tankönyveiben nem azok lesznek, akik most az út menti plakátokról százszámra néznek ránk, hanem ennek a háznak a 2016-ban elhunyt lakója. Demokrataként az a feladatunk, hogy küzdjünk a kultúra szabadságáért, álljunk ki mellette, emeljük be a szolidaritást mint fő értéket, teremtsünk erős közösségeket a kultúra segítségével, támogassuk a kreativitást. És amikor eljön az idő – lépjünk pár lépést hátra, és ne szóljunk bele a kultúra tartalmi ügyeibe” – tette hozzá a polgármester.

(Kiemelt kép: Pozsonyi Roland/Obuda.hu)