FRISS

Babakocsival is csak 20 másodperc átkelni a Rákóczi úton


Azonnal birtokba vették és úgy használják a budapestiek az új zebrát az Astoriánál. Mintha mindig ott lett volna.

Közösségi költségvetési forrásból, a Budapest Közút lebonyolításában végzett beruházásnak köszönhetően a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők már több száz méteres kerülő nélkül, biztonságosan átkelhetnek a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.

Ezzel több mint 60 éves adósságát törlesztette a főváros, mivel új gyalogoskapcsolat jött létre Budapest egyik kiemelt jelentőségű csomópontjában, az Astoriánál. A Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő gyalogátkelő használatával gyorsabban, akadálymentesen lehet átkelni a VII. és a VIII. kerületet elválasztó Rákóczi úton.

Astoria
Kép: BKK

 

A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezelte a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosított rá forrást. Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősek haladását, illetve a babakocsival közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését. LemértüK. az áthaladás babakocsival mindössze húsz másodpercet vett igénybe.

A beruházás révén

  • jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötve;
  • süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos közlekedést
  • a Rákóczi úton új középsziget épült, amely elsősorban közlekedésbiztonsági szerepet tölt be;
  • a zavartalan közlekedés biztosításáért a Blaha Lujza tér irányú buszmegálló a korábbi helyénél előrébb került.

Az új, hiánypótló zebra kialakítása áprilisban kezdődött. A projekt megvalósításának teljes költsége összesen bruttó 40 millió forint volt, ez tartalmazza az útépítési munkákat és jelzőlámpa létesítését is.

A műszaki átadás-átvételi folyamat során kisebb helyszíni munkák, ha szükséges, hibajavítások előfordulhatnak.

(Kiemelt kép: BKK)