KULTÚRA

Romhányi-kiállítás nyílik a Csiliben


A nyelvi leleményein keresztül imádott Romhányi életéről és életművéről a költő lánya fogja megnyitni a pesterzsébeti kiállítást csütörtökön.

Május 16-án, csütörtökön Romhányi-emlékkiállítás nyílik Pesterzsébeten, a tárlatot a költő lánya, Romhányi Ágnes műfordító nyitja meg 17 órakor a Csili Művelődési Központban. A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2024. október 4-ig. 

A Dr. Bubó (eredeti címén Kérem a következőt!), a Mézga család és a Mekk Elek írójának, a Lúdas Matyi forgatókönyvírójának, a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki fordítójának és a Szamárfül írójának szentelt kiállítás megnyitóján hirdetik ki a Romhányi vers-verseny helyezéseit is. A diákok tetszőleges Romhányi-alkotást mutathattak be egyénileg vagy csoportosan, amiről egy maximum ötperces videót kellett beküldeniük. 

Romhányiról röviden

Romhányi József, a sokoldalú alkotóművész 1921. március 8-án született Nagytétényben. Főként írói, költői tevékenysége ismert, ám eredetileg zenei tanulmányokat végzett. Dolgozott a Magyar Rádió dramaturgjaként, illetve több helyen művészeti vezetőként is. 1983. május 7-én hunyt el. Számos magyar operához alkotott új szövegkönyvet, valamint külföldi operákat, musicaleket fordított magyarra. A nagyközönség játékos állatversei és bravúros rajzfilmszövegei révén ismerte meg őt. Romhányi, a rímhányó bámulatos játékossággal használta a nyelvet, írásait intelligens humor lengi át, amely gyermekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató mind a mai napig.

Az eseményről itt lehet még többet megtudni.

Időpont: 2024. május 16. 17 óra

Helyszín: Csili Művelődési Központ, Könyvtár Galéria

Támogató: Móra Kiadó

(Kiemelt kép: Csili Művelődési Központ Facebook-oldala)