KULTÚRA

Gyereknapi nyárváró programok a Lánchídon és a Városháza parkban


175 éve, 1849 májusában sétálhattak át először gyalogosok a Lánchídon. Erre is emlékezve május 26-án, vasárnap egész nap szabadtéri programokkal vár mindenkit a Lánchíd-piknik. A Városháza pop-up parkban pedig Budapest legnagyobb homokozójában lehet várat építeni.

A gyereknapra eső, nyárváró, családi Lánchíd-pikniket a BKK szervezi, a délelőtt 10 órakor kezdődő esemény többek között változatos ismeretterjesztő és családi programokkal, valamint koncertekkel várja az érdeklődőket.

A tervezettnél sokkal hamarabb, mintegy másfél hónappal korábban, augusztus 4-én adták át 2023-ban a Lánchidat. A kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai július végén befejezték az utolsó simításokat, a kisebb javításokat, a konténerváros bontását, majd a terület helyreállítását követően elbontották a palánkkerítést is.

Az augusztus 4-i, történelmi nap éppen egy péntekre esett, úgyhogy minden adott volt, hogy megrendezzék az első Lánchíd-pikniket.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
 

Az esemény 18 órakor kezdődött, és egészen éjfélig tartott.

A szervező BKK arra kérte a látogatókat, hogy a piknikre vigyenek plédet, hogy otthonosan érezzék magukat. A híd budai és pesti oldalán elhelyezett sátraknál ráadásul – a készlet erejéig – ingyen fagyit, perecet és limonádét kaphatott mindenkit.

A pesti oldalon felállítottak gyereksátrat is, benne egy különleges Lánchíd LEGO-építménnyel. A kicsiket emellett színezővel, rejtvényekkel és meglepetéssel várták, a felnőtteknek csoportos, vezetett sétákon mutatták be a felújítás érdekességeit, sőt a hídmester irodájába is be lehetett kukkantani.

2023.09.16.
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség

 

Ahogy az Énbudapestem beszámolt az eseményről

hatalmast dózist kaphattunk arról, mennyire jó hely is tud lenni Budapest. Egészen csodálatos élmény volt ugyanis, ahogy az emberek birtokba vették a hidat. 

Este kilenckor felkapcsolódtak az ikonikus éjszakai díszkivilágítás fényei is, a gyöngysor mellett augusztus 4-én ünnepi piros, fehér zöldben pompázott a híd.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A BKK 2024 május 26-án, vasárnap megismétli a Lánchíd-pikniket, aminek – ahogy említettük – különleges apropót ad, hogy 175 éve, 1849 májusában sétálhatták át először gyalogosok a hídon.

A rendezvény 10-től 20 óráig zenei produkciókkal, műsorokkal, valamint különböző szórakoztató- és ismeretterjesztő programokkal várja az érdeklődőket.

A Lánchíd pesti oldalán ezúttal színpadot állítanak a gyereknap alkalmából, ahol zenés, interaktív gyerekműsorok lesznek. A szervezők reformkori ruhatörténeti bemutatót is tartanak, és

a levéltár hídtörténeti kiállításának köszönhetően mindenki megismerheti hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének történetét.

Az érdeklődőket csoportos, vezetett sétákon a szakemberek avatják be a híd történetébe: olyan kérdésekre kaphatnak választ Erő Zoltán főépítésztől, minthogy

  • Mitől lett a Lánchíd Magyarország legfontosabb emlékműve?
  • Milyen történelmi események alakították a sorsát?
  • A különböző korszakokban mit jelképezett a társadalom számára?

A sétákon való részvétel díjmentes, viszont regisztrációhoz kötött, regisztrálni pedig ezen a linken lehet.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Már az első Lánchíd-pikniknen bemutatkoztak az úgynevezett Dalos-pontok, amikre utcazenészek jelentkezését várták. Ezek a pontok a második Lánchíd-pikniknek visszatérnek. Mint a BKK ezúttal írja, „az utcazene hangulatot a Dalos-pont zenészei hozzák el, élőzenével kísérik az ünneplést”.

A Lánchíd-piknik miatt, mivel teljes szélességében lezárják a hidat, értelemszerűen változik néhány belvárosi BKK-járat közlekedése:

  • a 105-ös, a 178-as, a 210B és a 216-os autóbuszok módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekednek;
  • a 16-os autóbusz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között közlekedik, a Deák Ferenc tér, a Hild tér, a József nádor tér és a Széchenyi István tér megállókat nem érinti.

A gyerekeknek szerveznek programokat a Városháza pop-up parkban is. Mint írják, „az egész hétvége a legapróbb budapestieké: sok-sok szuper programmal várjuk a gyerekeket és a gyereklelkű felnőtteket”!

Szombatra közösségi társasjátékozást, táska -és nyomdakészítő kreatív műhelyt és interaktív koncerteket szerveztek, vasárnap pedig a város legnagyobb homokozójában lehet játszani.

pop
Kép: Képszerkesztőség

 

„Pakold össze a családot, csapd a hónod alá a homokozó-készleteket, és építs fantasztikus erődítményeket a Városháza pop-up parkban!” – írták az eseménynél.

(Kiemelt kép: POP UP park homokozója. Képszerkesztőség/Barta Bálint)