STÍLUS

Gyereknap a legújabb és a legrégebbi buszokkal


A hétvégi események közül érdemes kiemelni, hogy a BKV nyílt nap sorozatának gyereknapi epizódja Óbudán lesz, de a kicsik mellett a közösségi közlekedés minden rajongójának kínál programokat.  

Az időpont május 25., a helyszín az óbudai buszgarázs. Az BKV nyílt napján a gyerekek rendelkezésére áll ismét a duplacsuklós játszóbusz, de lesz makett-, és retróautó-kiállítás is, sőt felállítanak szelfi-pontot és egy sátrat, ahol különféle gyerekfoglalkozások lesznek. Szokás szerint lesz arcfestés is. Ez alkalommal a szerelőcsarnok is szabadon bejárható lesz a gyerekek számára – természetesen szülői kísérettel –, de most előzetes regisztráció sem szükséges hozzá.

A nyílt napon több szakmai bemutatót is tartanak. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan monitorozzák az autóbuszok műszaki paramétereit,, hogyan működik a buszdiagnosztikai szoftver vagy a fókuszpont-követő szemkamera. A KRESZ pályán a közlekedésbiztonságra és a holttérfigyelésre hívják fel a figyelmet. Bemutatkoznak a BKV sportszakosztályai is, a lőbuszban bárki tesztelheti, hogyan tud célozni. A látogatók – előzetes időpontfoglalással – kipróbálhatják magukat autóbuszvezetőként is. A tesztvezetésre a BKV honlapján lehet regisztrálni.

-
Az óbudai buszgarázs a hetvenes évek elején Kép: UVATERV/Fortepan

 

Az óbudai buszgarázs több, mint fél évszázados múltra tekint vissza. Az évtizedekig egyeduralkodó, hazai gyártású Ikarusok „nyugdíjazása” után ma már a Mercedes különböző típusai indulnak innen szolgálatba, míg az Ikarusok egy-egy példánya nosztalgia járműként. Ezekkel a különleges járművekkel is lehet találkozni az óbudai nyílt napon. A közlekedésbarátok közelről megnézhetik és lefényképezhetik az Ikarus 60-ast, a „törető” Ikarus 260-as trolibuszokat, az Ikarus 66-ost, az Ikarus 412-est és az Ikarus 521-es két verzióját is, de a reptéri csuklós Ikarus 280-assal is találkozhatnak. A kiállított járművek között lesz a BKV a gyönyörűen felújított Ikarus 211-es és a duplacsuklós Ikarus 280-as, valamint a társaság több segélykocsija is.

(Nytókép: Nosztalgiabuszok az óbudai garázsban; kép: Merész Márton)