STÍLUS

Zebra épül az Örs vezér terénél is


Új gyalogos-átkelőhely épül a Sugár és az Árkád között, a Kerepesi úton. A beruházás a közösségi költségvetésből valósul meg, a munkálatok hat hétig tartanak.

Új gyalogos-átkelőhely lesz az Örs vezér terénél: rövidesen a Sugárnál lévő HÉV állomás és az Árkád bevásárlóközpont között akadálymentesen és biztonságosan lehet majd átkelni a Kerepesi úton – derül ki a BKK közleményéből, mely szerint a Fővárosi Önkormányzat kiemelt feladatként kezeli a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosít rá forrást. Annak idején a fejlesztés ötletét több javaslatküldő is felvetette. Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősebbek haladását, illetve a babakocsival, csomagokkal közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését. A beruházás lebonyolítója a Budapest Közút.

Örs

 

A beruházás révén:

  • jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesül a Kerepesi úton a meglévő kerékpáros átvezetéssel párhuzamosan;
  • süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos átjutást;
  • a Kerepesi úton új középsziget épül;
  • a meglévő gyalogátkelők burkolati jeleit újrafestik.

Az új zebra megoldást jelent arra a jelenségre, hogy többen az aluljáró használata helyett szabálytalanul, a kerékpáros átvezetést használva keltek át a HÉV-végállomás és az Árkád között. Az építési munka előreláthatólag hat hétig tart, és a kivitelező több ütemben végzi el. A régóta várt projekt megvalósítása szükségszerűen ideiglenes forgalmi változásokkal jár, de irányonként két-két forgalmi sáv mindig járható lesz a Kerepesi úton.

Az elmúlt időszakban: zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton és a Váci úton, továbbá a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren, az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított új gyalogos-átkelőhely is, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze. Zajlik a munka az Astoriánál is, ahol a Rákóczi úton is átkelhet majd a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.