STÍLUS

Húsvéti kínálat a fővárosi piacokon


A szívsonka a sláger, de füstölt termékeket, tojást, kalácsot és friss zöldeket is vásárolhatunk az édességek és a húsvéti dekorációk mellé. Nagyszombaton még intézhetjük a nagybevásárlást, nyitva lesznek.

Széles kínálattal várják a vásárlókat húsvét előtt a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-hez tartozó fővárosi piacok és üzletközpontok. A társaság által működtetett hat vásárcsarnokban, hat üzletközpontban és egy piacon bőséges árukínálat biztosítja a húsvéti felkészülést, az olcsóbb termékektől a közepes árszinten át a prémium kategóriáig. „A széles választék biztosítja, hogy minden kedves vásárló megtalálja a húsvéti asztalra szánt sonkát. Ez lehet a hazai, hagyományos parasztsonka vagy gyorsérlelésű termék, a különféle, tájegységenként más-más füstölt csülök, comb, tarja, karaj vagy a manapság divatos szívsonka, de lehet éppen olasz különlegesség is. Tojást, hozzá a hónapos piros és sörretket, fejessalátát, jégsalátát, friss és készen kapható tormát, újhagymát, paradicsomot, paprikát is kínálunk” – ismertette a választékot Földes Tamás, a cég ügyvezető igazgatója.

Az idei kínálatban különösen kedvelt a szívsonka, amit a darabolás módja különböztet meg a többi sonkától, az utóbbi időben érezhetően erősödik a vásárlói érdeklődés iránta

– állítja Földes. A legolcsóbb gyorsérlelésű kötözött sonka kilós ára a Nagycsarnokban 3498 forint, a tradicionálisan készített 3990 forint. A szívsonka árában nagyobb a szórás, 3498 és 6290 forint között változnak az árak minőségtől fűggően. A Kórház utcai és az Óbudai piac elsősorban a füstölt áru kedvelőit célozza, itt

  • füstölt csülök (2998-3590 Ft/kg),
  • füstölt csülök csont nélkül (2900-3998 Ft/kg),
  • füstölt tarja (4500-5600 Ft/kg),
  • darabolt füstölt comb (4200-5980 Ft/kg) elérhető.

A másfajta húsok kedvelőinek is érdemes ide betérni, akik nem a sertés sonkát szeretnék választani az ünnepek alkalmával:

  • füstölt marhanyelv (3990-8500 Ft/kg),
  • füstölt libamell filé (16 998 Ft/kg),
  • füstölt kacsamell filé (12 000 Ft/kg),
  • füstölt kacsacomb (9900 Ft/kg),
  • füstölt pulykacomb (3300 Ft/kg)
  • és füstölt csirkemell (4500 Ft/kg) is kapható.

A prémium termékekért pedig a Fehérvári úti piacra érdemes ellátogatni, itt bárányt és 24 hónapig érlelt pármai sonkát is lehet majd venni, a szarvasgomba pehellyel megszórt pármai sonka kilója 14 999 forint lesz. A mangalica húsból készült, különleges San Danielle sonkát 25 999-ért mérik majd, a Pó völgyében gyártott, szabadtartású mangalicából készült Zvarina sonka kilója pedig 35 ezer forint.

width=4961

 

A tojás esetében méretétől függően alakulnak az árak, M-es méretet már akár 60 forintért, XL-es méretet 80 forinttól vásárolhatunk, fürjtojásból a 24-es kiszerelésűt 1490 forintért adják a Nagycsarnokban.

A húsvét előtti napokban érkezik különlegességként a strucctojás és az emutojás is.

A húsvéthoz tartozik a kalács is: félkilós, kávéházi fonott kalácsot 950 forintért vásárolhatunk, a gyümölcsös kalácsért 1100 forintot kell adni, a mazsolás, kakaós kalács 990 forint. Különlegesség a nyulas, tojásos mézeskalács figura, ennek darabját adják 1390 forintért. A Rákóczi téren húsvéti kalácskoszorút is vásárolhatunk, 740 és 1050 forint között. A legolcsóbbat kalácsból az Óbudai piac kínálja, ott már 670-ért is vásárolhatunk.

Nagycsütörtököt az utolsó vacsorára emlékezvén zöldcsütörtöknek is nevezik, mert a hagyomány szerint főleg friss zöld levelekből (csalán, spenót, sóska, saláta) készült ételeket fogyasztottak őseink. A Bosnyák téri vásárcsarnokban saláták (250-500 Ft/db), sóska (1680-2000 Ft/kg) és spenót (1298-2000 Ft/kg) is várja az érdeklődőket. A piacokon széles a választék a zöldségekben is: a hónapos retket 200-590 forint között, a fehér sörretek csomagját 500-790 forint között árulják, a jégcsapretek kilója 599 forint. Újhagymát 250-580 forint között találhatunk, a medvehagyma 5-600 forint, fejes salátát már 398 forinttól vásárolhatunk, a jégsaláta darabja 980 forint.

A húsvét kiemelt időszak a piacok életében, ilyenkor minden vásárcsarnokban további különlegességeket kínáló húsvéti vásár van.

A Nagycsarnokban kézzel készített nyúl figurákat, ujjbábokat is vásárolhatunk már 3500 forinttól kezdődően, valamint kapható csuhéj szalmából készült asztali dísz, nyúlfigura, koszorú és ajtódísz is. Bemutatkoznak a Villányi borvidék Genius borcsalád borai és Budapest 150. születésnapjára készült Budapest ANNO vörösbor, amelyet március 25-27. között Kadarnagyok (Buza Péter, Hirtling István) és Kadarnagysád (Saly Noémi) mutatnak be.

Sima kindertojást 250-350 forint között vehetünk, a kézi készítésű, liofilizált gyümölcsökkel és magvakkal egyénített csokoládékért 4290 forintot kérnek. A húsvéti díszcsomagolású táblás Stühmer csokoládé ára 1890 forint. A Fehérvári úti Vásárcsarnok virágpiaca mellett különleges húsvéti asztal- és lakásdíszeket, csokrokat, barkát, tulipánt kínál a Bosnyák téri Vásárcsarnok, a Fehérvári, a Kórház utcai és a Rákóczi téri Vásárcsarnok. A barka a Vámház körúton 2500, a barkakoszorú mérettől függően 6-8 ezer forint. A Bosnyák téren és a Fehérvári úton tulipánt (250-400 forint/szál), nárciszt (500-800/csokor) és jácintot (400-1800 forint/csokor) vásárolhatunk az ünnepi asztalra. 

A Tétényi úti Vásárcsarnokban a Retro Jolika Büfében sárgatúrót is lehet majd vásárolni, a különleges készítményt Szabolcsban a sonka mellé fogyasztják. Emellett a Nagycsarnok, a Bosnyák téri, a Fehérvári úti és a Rákóczi téri Vásárcsarnok vendéglátósai is helyben fogyasztásra vagy elvitelre készített, finom ételekkel várják vendégeiket.

Végül, de nem utolsósorban nem csak húsvéthoz kapcsolódóan várja vásárlóit az Ecseri úton a Használtcikk piac is, amely minden szombaton, így nagyszombaton is várja a vásárlókat a Használtcikk Szabadpiacon található régiségekkel, különleges portékákkal. 

A nyitva tartás, ahogyan a karácsonyi időszakban is, húsvétkor is a vásárlók igényeihez igazodik: minden vásárcsarnok nyitva tart nagycsütörtökön, március 28-án és nagyszombaton március 29-én a szokásos nyitvatartási rend szerint.

Fontos megjegyezni, hogy nagypénteken, március 30-án minden fővárosi piac és vásárcsarnok zárva tart, kivéve a Fehérvári úti Vásárcsarnok Virágpiacát, amely nagypénteken is várja a vásárlókat reggel 7 és délután 2 között. A húsvét mindenki számára az ünnepé: húsvétvasárnap és húsvéthétfőn minden, a fővárosi működtetésben üzemelő fővárosi vásárcsarnok, piac, üzletközpont zárva tart, április 2-án keddtől pedig ismét a megszokott rend szerint várják minden telephelyen a vásárlókat.