KÖZÉLET

Az ÁSZ szerint is többet fizet a főváros az államkasszába, mint amennyit onnan kap


Megerősítette az Állami Számvevőszék vizsgálata mindazt, amit a fővárosi vezetés korábban állított: Budapest több pénzt fizetett be az államkasszába, mint amennyit onnan a feladataira kapott. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt. Azt is mondta, hogy ősszel megkezdik a Flórián téri felüljáró felújítását és megtalálták a jogi megoldást az ellen, hogy fülöp-szigeteki buszsofőrök dolgozzanak Budapesten.

A központi költségvetés nettó befizetőjévé vált a Fővárosi Önkormányzat. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt egy háttérbeszélgetésen az Állami Számvevőszék megállapítását idézve.

Az ÁSZ, miután megvizsgálta a főváros gazdálkodását, arra a következtetésre jutott, hogy 2021-től azért vált nettó befizetővé Budapest, mert az államkasszába befizetett „szolidaritási adó összege meghaladta a központi költségvetésből az ellátott feladatokhoz biztosított működési támogatás összegét”. 

Kiss Ambrus szerint tehát nem a kormány finanszírozza Budapestet, hanem a főváros az állami költségvetést. Úgy vélte, az ÁSZ megállapítása jó válasz arra a politikai vitára, mely szerint a főváros vezetése csődbe vitte volna Budapestet.

Elmondta azt is, hogy a főváros hiánya 2020-ban volt a legnagyobb, ami 22,8 százalék, és ezt 2022-ben 9,3 százalékra tudták mérsékelni. A hiány az egyre magasabb szolidaritási adó, az energiaárak növekedése, a főváros vezetése által vállalt bérfejlesztés (ha nem emelik a béreket, akkor munkaerőhiánnyal kellett volna számolni), és a Covid-járvány miatt megcsappant BKK-bevételeknek volt köszönhető.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy a felhalmozási (fejlesztési) költségvetés egyenlege is folyamatosan negatív volt.

Saját, fővárosi forrásokból kellett a beruházásokat finanszírozni, mivel „a központi támogatások, uniós források elmaradtak, továbbá fejlesztési célú hitelfelvételhez a kormány nem járult hozzá”.

Hozzátette: az ÁSZ-jelentés szóba kerül a jövő heti közgyűlésen is.

Kiss Ambrus kitért az E-jegy ítéletre is. Korábban írtunk róla, hogy csaknem tízmilliárd forintot bukott a meg nem valósult e-jegy rendszeren a főváros egy nemzetközi választott bíróság ítélete nyomán. Az elektronikus jegyek bevezetésének a korábbi fideszes vezetés idején állt neki Budapest. A választott bíróság elnöke szerint akkoriban a BKK olyan céget bízott meg a munkával, amely soha korábban ilyen feladatot nem végzett. A főváros csak az előlegbe adott 2,3 milliárd forintját kapta vissza. 

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy

jövő héten dönt a közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztéséről, mely szerint a perben visszakapott pénzt fordítsák a Flórián téri felüljáró felújítására.

Kiss Ambrus szerint a munkálatok várhatóan ősszel elkezdődnek, de ez a pénz csak a beruházás költségének felét fedezi, így újabb forrásokat kell keresniük.

Újságírói kérdésre Kiss azt mondta, hogy nem lesznek fülöp-szigeteki sofőrök a BKK külsős szolgáltatója, a Budapesten 450 buszt üzemeltető ArrivaBus Kft. járatain.

– Megtaláltuk a jogi megoldást – mondta a főpolgármester-helyettes, aki szerint a céggel kötött szerződésükben találtak olyan részt, amely ezt kizárja.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a város vezetése szerint nem jó irány a külföldi sofőrök alkalmazása, ugyanis szerintük a távol-keleti munkaerőimport szembe megy a fővárosi, valamint a szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, sőt ezzel a lépéssel a városvezetés lemondana a potenciális hazai munkaerő-tartalékokról.

Kiss a nemrégiben elindult Fővárosi Lakásügynökségről is beszélt, szerinte a közhasznú lakáskezelőről szóló sajtótájékoztató után három órával már 12 tulajdonos jelentkezett, hogy bérbe adná az ingatlanát a szervezeten keresztül.

– Ez a szám azóta pedig csak növekedett – tette hozzá.

Beszámoltunk róla, hogy a Lakásügynökség kezeli és bérbe adja a tulajdonosok ingatlanát, továbbá garantálja a számukra a rezsidíjak és a lakbér fizetését. Gyakorlatilag minden bérbeadással kapcsolatos kockázatot átvállal majd a lakástulajdonosoktól.

(Kiemelt kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség)