KÖZÉLET

Kiss Ambrus: Budapest nem kér a fülöp-szigeteki buszsofőrökből


Nem jó irány a külföldi munkaerő alkalmazása, ezért a saját tulajdonú cégeknél ezt mindenképpen ki fogjuk zárni – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Csütörtökön írta meg a Népszava, hogy a Fülöp-szigetekről toboroz buszsofőröket a BKK külsős szolgáltatója, a Budapesten 450 buszt üzemeltető ArrivaBus Kft.

Kiss Ambrus szerint ez nem jó irány, ugyanis a távol-keleti munkaerőimport szembe megy a fővárosi, valamint a szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, mivel ezzel a lépéssel a városvezetés lemondana a potenciális hazai munkaerő-tartalékokról.

A főpolgármester-helyettes a lapnak kijelentette, hogy a BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása. Úgy fogalmazott: külsős szolgáltató esetén, ahol nem a főváros a munkáltató, szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását.

Hozzátette: álságos az az érvelés, hogy a külföldiek munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása nem gyengíti a munkavállalói jogokat, illetve nem szorítja le a magyar béreket, mivel az ilyen lépésekkel egy alternatív foglalkoztatási keret és bérezési rendszer jön létre.

Kiss Ambrus szerint egyébként a kölcsönzött munkaerő nélkül is elég buszvezető lesz, mert a vállalkozó szerződésben vállalta a szolgáltatás üzemeltetését, így utólag nem állhat elő azzal, hogy nincs hozzá elég munkavállalója.

(Kiemelt kép: BKK)