KÖZÉLET

A lakhatási válság ellen ingatlanokat kezel majd a Fővárosi Lakásügynökség


Ingatlantulajdonosok jelentkezését várja a nemrégiben megalakult Fővárosi Lakásügynökség. A közhasznú lakáskezelő szervezet bérbe adja a tulajdonosok felajánlott lakását, később fővárosi saját tulajdonú ingatlanokat kezel majd, valamint nagy, üresen álló épületek hasznosítását is tervezi.

„Budapesten - Európa több nagyvárosához hasonlóan - súlyos lakhatási válság van, Budapest ráadásul élen jár a megemelkedett ingatlan árakban” – kezdte a főpolgármester sajtótájékoztatóját, aki bejelentette:

a Fővárosi Önkormányzat hosszas előkészület után elkezdi a lakhatási válságot orvosolni hivatott programjainak végrehajtását.

Karácsony szerint fontos, hogy növeljék az önkormányzati lakásszektor állományát, ennek egyik eszköze pedig hogy a magántulajdonban lévő üresen álló lakásokat be tudják vonni a lakhatási válság kezelésére.

„Tulajdonképpen az elmúlt harminc év legnagyobb lakhatási programját tudja a főváros megvalósítani” – fogalmazott Karácsony Gergely, majd leszögezte: „egyszerre van egyfajta pazarlás és hiány az albérletpiacon. Viszonylag sok üresen álló lakás van Budapesten, melyek sokszor mégsem hasznosulnak, ezért most első sorban azokat a budapestieket szeretnénk megszólítani, akiknek van üresen álló ingatlanuk, amit szívesen kiadnának az önkormányzaton keresztül bérbe”. 

Lakásügynökség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Karácsony ezen kívül a hajléktalanság kérdését említette orvosolandó problémaként. A fővárosnak szerinte itt két feladat van: egy részről a hajléktalanságból való kitörést elősegíteni, másrészt a hajléktalanná válás megelőzését segíteni.

Kovács Vera az Utcáról Lakásba Egyesület társelnöke és a Fővárosi Lakásügynökség igazgatója megerősítette, ahhoz, hogy megfizethető lakásállomány bővülni tudjon kiadó ingatlanokat keresnek. Ehhez egy ingatlankezelő csomaggal indulnak el most.

Lakásügynökség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Lakásügynökség egyfelől kezelni és bérbe adni tudja az a tulajdonosok ingatlanát, továbbá garantálja a számukra a rezsidíjak és a lakbér fizetését. Gyakorlatilag minden bérbeadással kapcsolatos kockázatot átvállal a lakástulajdonosoktól – szögezte le Kovács, majd hozzátette, hogy az ingatlankezelési szolgáltatás csak az első lépése egy nagyobb víziónak, elképzeléseik szerint később lesznek fővárosi saját tulajdonú ingatlanok, továbbá nagy, üresen álló épületek hasznosítását is tervezik.

Jelentkezni a mai naptól lehet a lakasugynokseg.budapest.hu oldalon, ahol a közhasznú házkezelő szervezet jelenleg 20–100 négyzetméter nagyságú, lakható állapotú magánlakásokat keres Budapest teljes területén.

Korábban írtunk róla, hogy a lakásügynökség elindulására körülbelül 9 milliárdot szánnak, amiből abból a 300 milliárd forintnyi uniós pénzből, ami a következő években érkezik a fővároshoz, ebből a használaton kívüli, leromlott állapotú lakásait újítaná fel az önkormányzat, vagy ahogy az újpesti projekt esetében is, eredetileg más funkcióval rendelkező épületeket alakítanak bérházakká. 2025 előtt viszont aligha kerül ki a piacra a programban felújított első ingatlan.

Nézd meg a sajtótájékoztató felvételét: