KÖZÉLET

Elkészült a budapesti mormon templom látványterve


A fővárosban nem épülnek már ész nélkül a templomok, az pedig pláne ritka, hogy egy új egyház tervezzen ide egyet. Az Énbudapestemen minden fellelhető infót összeszedtünk az informálisan csak mormon egyháznak nevezett Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának leendő épületéről.

Az óbudai polgármester, dr. Kiss László március 1-jén fogadta Todd Christofferson eldert, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Tizenkét Apostol Kvórumának a tagját, akivel az egyház által a kerületben építeni tervezett templom részleteiről beszélgettek – számolt be róla az önkormányzat. Christofferson elder úgy fogalmazott, hogy a „polgármester úr nagyon támogató volt”. Hozzátette, hogy Kiss László „minden vallást és felekezetet szívesen lát a helyi közösségben, és megígérte, hogy támogatni fogja, hogy az egyház hozzátegyen a helyi közösséghez”.

Néhány nappal később, március 5-én az egyház be is mutatta a leendő templom látványtervét. Ahogy a beszámolók megjegyzik, ez lesz az egyház első temploma Magyarországon, addig a hazai hívőknek Németországba, Freibergbe kell utazniuk, hogy templomi szertartáson vehessenek részt.

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának hivatalos honlapjuk szerint Magyarországon több mint 5200 tagja van. Az első misszionáriusaik 1885-ben jelentek meg, az egyházi státuszt pedig 1988-ban kapták meg a magyar kormánytól. Az informálisan mormonnak nevezett közösség több gyülekezeti házzal rendelkezik már Magyarországon.

Az
Kép: Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza

 

Ahogy mindkét fórumon, az önkormányzat és az egyház oldalán is megjegyzik, a templom megépítését még 2019-ben jelentették be, a pontos helyét pedig 2023 októberében. Mint az októberi bejelentésből kiderült, a templomukat a III. kerületi Harsánylejtőn, a Kocsis Sándor utca és a Borsikafű utca sarkán tervezik megépíteni. A közleményük szerint az építmény alapterülete 1672 négyzetméter, a tengerszint feletti magassága 145 méter lesz. A területen a templom mellett fogadóközpontot és szálláshelyet is létesítenek.

Az ügy egyik – talán nem túlzás, ha azt mondjuk –, szerencsétlen mellékszála, hogy

az egyház vezetői nem egészen két héttel azután tették a Magyarországra templom megépítésére vonatkozó bejelentésüket, hogy Novák Katalin a vallás központjának számító Salt Lake City-ben járt, és felkereste a mozgalom egyik ősatyjáról elnevezett Brigham Young Egyetemet is.

Az mfor.hu-nak az egyház kommunikációs igazgatója, Klinger Gábor azt mondta, hogy részben szakmai indokok, részben inspiráció vezetett a kiválasztott telekhez. A szakemberek adták meg a választ arra a kérdésre, hogy fizikailag alkalmas-e a templom megépítésére a telek, az egyház vezetői, mint minden fontos döntésnél, ezúttal is megerősítést kértek az Úrtól, hogy jó döntést hozhassanak.

A cikkből kiderül továbbá, hogy a templom tervezését az egyház saját építészei végzik, a tervező személye nem lesz publikus, a tervek adaptálása viszont helyi szakemberek segítségével történik. Ugyanúgy nem lesz nyilvános a templom építésének költségvetése sem. Mindezzel kapcsolatban Klinger azt mondta, hogy a beruházás magánforrásból történik, nem fogadnak el támogatást, az egyház anyagilag stabil és önálló; még a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásának a lehetőségével sem élnek.

Ahogy a Magyar Hang összefoglalta,

a Kocsis Sándor út és Boriskafű utca által határolt terület a földhivatali dokumentumok szerint a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) tulajdonában állt, és az egyház már 2022 decemberében megvásárolta a telket. A BIF fő részvényese a Schmidt Mária és két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter tulajdonában lévő Pió-21 Kft.

A HVG beszámolt róla, hogy az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza a 2019-es bejelentésekor összesen nyolc új templom építését jelentette be Salt Lake Cityben, ezzel az egyház templomainak száma Európában 15-re, világszerte 209-re emelkedik. Az egyháznak összesen 16 millió tagja van.

Az
Kép: Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza

 

A római templomot csak egy hónappal a bejelentés előtt szentelték fel, holott a felépítését már 2008-ban kihirdették, az építkezést pedig 2010-ben meg is kezdték, bár azzal valószínűleg a magyar épület nem vetekedhet majd, a magyar templom 1672 négyzetméterével szemben az ugyanis 40 ezer négyzetméteres.

A CNN beszámolója szerint az egyház nem aprózta el a dolgot, a márványból és gránitból emelt falakon belül muranói üvegből készült, Swarovski kristályokkal díszített csillárok kaptak helyet, és a termek 24 karátos arany díszítést kaptak. 

„Bízunk benne, hogy a miénk nem fog ennyire elhúzódni, de még nem tudok semmi konkrétat” – magyarázta akkor, még 2019-ben Nagy Krisztina, az egyház Magyarországi Közönségkapcsolati Igazgatója. Amúgy a magyar templom majdnem teljesen meg fog egyezni az Oslóba tervezett, jelenleg még tervezési és elfogadási szakaszban álló templommal.

Ahogy a HVG is írja, a vasárnapi istentiszteleteket nem a templomokban, hanem az említett gyülekezeti házakban tartják, ilyenekből hazánkban is több van, Budapesten például a zuglói Tihany téren és a XII. kerületi Hajnóczy József utcában.

A templomokban például házasságkötéseket, keresztelőket tartanak, ami pedig még fontosabb: az épületbe csak a parancsolatokat betartó, érdemes egyháztagok léphetnek be. A magyarok többsége tehát, folytatja a HVG, csak a felszentelés előtt láthatja majd belülről a templomot, ekkor ugyanis néhány hétig fogadják majd a látogatókat.

A budapesti templom reményeik szerint a félreértéseket is segít majd tisztázni a vallással kapcsolatban, írja a cikk. Klinger azt mondta, hogy az egyházukat csak tévesen emlegetik mormonként. Mint magyarázta, a kifejezés azért sem helytálló, mert más felekezetekkel szemben ők nem gyakorolják a többnejűséget, és más fontos pontokban is eltérnek tőlük.

Ahogy a CNN is írja, az egyház tagjai „technikailag" mormonok, sőt a legnagyobb mormon felekezetként hivatkozik rájuk, ugyanakkor fontos megkülönböztetni őket az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházától, amellyel kapcsolatban számos botrány robbant ki az elmúlt évtizedekben, valamint a Krisztus Közösségétől.

Az
Kép: Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza

 

(A Netflix például 2022-ben mutatott be egy négyrészes dokusorozatot Keep Sweet: Pray and Obey címen az egyházról, amelyben az egyik mormon egyházból, az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházából azóta kivált és elmenekült túlélők beszéltek az egyházban átélt borzalmakról. A 444-en megjelent cikk szerint az egyházat 2002-ben átvevő Warren Jeffs irányítása alatt, az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza olyan lett, mint egy istálló, ahol a nők tenyészállatokként funkcionáltak. Az egyház tanításának lényege pedig a „keep sweet” volt, vagyis, hogy a nők és a gyerekek legyenek minden esetben végtelenül kedvesek és odaadóak, engedelmeskedjenek és „maradjanak a helyükön”, mert csak így juthatnak a mennybe. Eközben a férfiaknak azt tanította, hogy minél több feleségük van, annál közelebb kerülhetnek Istenhez.)

Az mfor.hu feltette Klingernek a kérdést, hogy szerintük Novák Katalin felbukkanása milyen üzenettel bír, például, hogy a találkozó jelentheti-e azt, hogy a magyar állam részt vállal a beruházásból, ők viszont határozottan elutasították a felvetést, és megerősítették: „a templomépítési projektet teljesen önerőből valósítja meg az egyház”.

A cikk elején említett látogatáson Novák egyébként a Nyugaton tapasztalt „demográfiai jégkorszakról” és a gyermekvállalás fontosságáról beszélt a diákoknak. Az államfő azt üzente a fiataloknak, hogy nem éri meg lemondani a családi életről és a gyermekvállalásról a karrier érdekében.

Az
Kép: Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza

 

A dolog iróniája többek között az, hívta fel rá a figyelmet szintén a HVG, hogy a volt köztársasági elnök azoknak a diákoknak tartotta ezt az előadását, akik jellemzően nagycsaládokban élnek és beiratkozáskor elfogadják a viselkedési kódexet is, amelyben az öltözködési szabályokon kívül elfogadják azt is, hogy házasságon kívül nem élnek nemi életet, tartózkodnak a homoszexuális kapcsolattól, nem isznak alkoholt, és nem használnak kábítószert.