STÍLUS

Bohócdoktorok boldogítják ma a budapesti járatok utasait


Március 20. a boldogság világnapja, ezen a napon a BKK, a BKV és a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány közös kampányának köszönhetően egy kicsit vidámabban utazunk!

„A Piros Orr Bohócdoktorok visznek nevetést a BKK és a BKV járataira a boldogság világnapján” – közölte közös közleményében a két fővárosi vállalat. Mint írták, március 20-án a fővárosi közösségi közlekedési eszközökön a bohócdoktorok pozitív üzenetei szólnak a hangosbemondókból,

a szerda reggeli órákban pedig a 2-es és a 47/49-es villamos vonalán személyesen is találkozhat a bohócdoktorokkal az utazóközönség.

A közlemény részletezi: a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. Nap mint nap látogatnak kórházi gyermekosztályokat, sérült gyerekekkel foglalkozó intézményeket és idősotthonokat, hogy a nehéz helyzetben lévő gyerekek és idősek mentális és érzelmi jóllétét segítsék.

 

A gyerekekből a kórházi tartózkodás, a műtétek, a megterhelő vizsgálatok félelmet váltanak ki, amit nem tudnak feldolgozni. Kutatások bizonyítják, hogy a nevetés hozzájárul a betegek felépüléséhez, regenerációjához, és segít abban is, hogy a kórházban töltött idő kevésbé legyen megterhelő. A bohócdoktorok munkájuk során a humort és számos művészeti eszközt használnak, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. A Piros Orr Bohócdoktorok mára a gyermekkórházak részévé váltak, több helyszínen már a műtétek előkészítésében is részt vesznek, és az általuk megteremtett barátságos, pozitív légkör által segítik a gyógyulást.

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben a boldogság nemzetközi világnapjává nyilvánította március 20-át. A határozat szerint a boldogság életünk egyik univerzális célja, amire a világ minden táján törekszenek az emberek. A BKK, a BKV és a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány közös kampányának célja felhívni a figyelmet arra, hogy a nevetés pozitív hatással van a testi és a mentális egészségünkre, általános közérzetünkre – tették hozzá.

(Kiemelt kép: Piros Orr Bohócdoktorok/Facebook)